Home / Boeken / De wetten van vallen en opstaan

De wetten van vallen en opstaan

SuccessGeneration.nl bood mij de kans om De wetten van vallen en opstaan te lezen en recenseren. Ik was geïntrigeerd door de titel en dus naar de blijkbaar in dit boek opgetekende lessen die ik zou kunnen leren van dieptepunten van het leven. Net als ieder ander heb ik hierin al wat mee gemaakt, en ik wilde weten wat de auteur Marja den Boer hierover te vertellen had. Na lezing van het boek bleek ik door de titel enigszins op een verkeerd been te zijn gezet. Niettemin heeft het geschrevene me onderhouden, en was het goed vertoeven in de verhalen van het boek.

Marja den Boer interviewde voor dit boek tien bekende en minder bekende Nederlanders over een crises die zij in hun leven hebben meegemaakt. De openhartige interviews geven de lezers een inkijkje in wat deze mensen hebben doorstaan. Stuk voor stuk geven de geïnterviewden aan wat zij nodig hadden om er weer bovenop te krabbelen na soms behoorlijk ingrijpende gebeurtenissen. Marja den Boer vertaalt dit in ‘wetten van vallen en opstaan’: levenslessen voor omgaan met tegenslag in je leven.

de wetten van vallen en opstaanDe auteur heeft een prettige schrijfstijl. Haar boek leest als een trein en ze verstaat de kunst om de geïnterviewde prachtig te portretteren en de essentie mooi op te schrijven, in een lichte en toegankelijke vorm. Het boek heeft een sobere en prettige vormgeving.

Het is interessant om de levensgebeurtenissen van de geïnterviewden te lezen en over na te denken. Wat zij meemaakten is niet mals en ieder van hen heeft een uniek verhaal te vertellen. Dat hadden ze overigens ook al gedaan! Elke geïnterviewde heeft een boek geschreven of is dat aan het schrijven. Als je mij vraagt of de opgetekende verhalen inspirerend zijn, of ze ‘je leven helpen herpakken’ zoals de promotietekst vermeldt, dan moet ik toch antwoorden: mondjesmaat. Ja, er zijn enkele momenten geweest waarop ik geboeid en geroerd was. Maar in het algemeen zijn het mooie verhalen.

Elk interview vertaalt Marja de Boer in een ‘wet’. ‘Tegenslag is een uitnodiging om anders naar jezelf te kijken’ is volgens den Boer de ‘wettelijke’ vertaling van een interview met Helena van Engelen over de reeks aan tegenslagen die zij in haar leven heeft mee gemaakt. Ik vind de ‘wetten’ een niet geslaagd onderdeel van het boek. Het zijn enigszins gekunstelde maar ook voor de hand liggende uitspraken die de inhoud van de interviews of het boek niet naar een hoger niveau tillen. Ik verwacht bij ‘wetten’ doorwrochtte en diepgaande uitkomsten. Door de titel en de promotietekst dacht ik een boek te gaan lezen dat me inzichten zou gaan geven zoals de vijf fasen van rouw, beschreven door van Elisabeth Kübler-Ross: ontkenning, marchanderen, woede, verdriet en depressie en aanvaarding. Maar de ‘wetten’ uit dit boek zijn open deuren en voegen voor mij niet veel waarde toe.

De nasmaak van dit boek is ondanks de prachtige portretten voor mij dan ook een beetje wrang. Dit boek lijdt onder zijn marketing. De aanprijzing belooft meer dan het boek kan waarmaken, wat zonde is want het boek heeft mooie verhalen. De marketing indruk wordt nog eens versterkt doordat van elke geïnterviewde een boek te koop is. Daarmee wordt het boek zelf een promotie van de geïnterviewden. Ik zou het boek niet ‘De wetten van vallen en opstaan’ hebben genoemd, maar ‘Verhalen over vallen en opstaan’.

Deze review is geschreven door Mark Raijmakers. Mark heeft als integraal manager vijftien jaar ervaring bij maatschappelijke organisaties, met name op het snijvlak van de gezondheidszorg. Per oktober vervolgt hij zijn carrière als programmamanager preventie bij ZonMw, financieringsorganisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Zijn blog heeft hij op markraijmakers.nl en hij tweet via @MarkRaijmakers.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top