Home / Boeken / Het grote beslisboek

Het grote beslisboek

De goede beslissing nemen – het moeilijkste wat er is. Moet je gaan scheiden? Is het tijd om ontslag te nemen? ‘Neem’ je nog een kind?

diceWel of niet doen? Je wikt en je weegt… en je komt er niet uit. De voor- en nadelen op rij zetten, naar het papier staren met twee kolommen, de plussen en minnen tellen en nóg weet je het niet. Of je dénkt het te weten. En de volgende dag neig je toch naar het alternatief. Je vertrouwden raadplegen en de één vindt A en de ander raadt je B aan dus dat helpt ook niet.

De Dijkgraaf-methode
Jan Dijkgraaf vindt het super simpel. (Hij heeft geen last van zijn ego want hij heeft het tongue-in-cheek ‘De Dijkgraaf-methode’ genoemd.)
Zó simpel is het: Je stelt jezelf een concrete vraag die met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden is. Je pakt een munt. Je benoemt de kop tot ‘ja’ en de munt tot ‘nee’. Je gooit de munt in de lucht. Valt de munt met de ‘kop naar boven, dan is het antwoord op je vraag: ja. Valt de munt met de ‘munt’ naar boven’, dan is het antwoord op je vraag ‘nee’. En dan komt nu de crux van dit spelletje: je mag nóg een keer gooien. Wil je dat of wil je dat niet? En op het moment dat je deze vraag hebt beantwoord, weet je het échte antwoord op de vraag die je jezelf stelde. Want voel je de behoefte om nog een keer te gooien, dan is het duidelijk dat je niet tevreden bent met wat ‘kop’ of ‘munt’ je als antwoord voorschreef. Voel je níet de behoefte om nogmaals te gooien, dan ben je kennelijk wel tevreden met de huidige beslissing van het lot. Zo simpel kan het zijn. Probeer het uit (Meer lezen? Hier is Het Grote Beslisboek).
het grote beslisboek
Ons onbewuste weet het wél
Dit intuïtieve beslissen van Jan Dijkgraaf sluit mooi aan bij het wetenschappelijke onderzoek van hoogleraar Ap Dijksterhuis (toeval, die naamsconnectie ‘Dijk’?). Dijksterhuis heeft aangetoond dat ons onbewuste héél goed kan bepalen wat we moeten kiezen. Dus nadenken of wikken en wegen helpen helemaal niet bij het nemen van beslissingen. Terwijl beslissingen nemen steeds meer van ons gevraagd wordt omdat de wereld complexer wordt en er van ons verwacht wordt dat we steeds meer beslissingen nemen. Die beslissingen worden ook nog eens steeds complexer.
Als je bijvoorbeeld op huizenjacht bent en je hebt twee geweldige huizen gezien want ja die ene heeft een balkon maar die andere een prachtige nieuwe keuken… en je kunt dus níet kiezen. Maar er is (wetenschappelijek) hoop. De verwerkingscapaciteit van het onbewuste is 200.000 (!) keer zo groot als dat van het bewustzijn. Veel nadenken leidt ertoe dat argumenten die verbaliseerbaar zijn, te belangrijk gemaakt worden. Terwijl bij heel belangrijke en complexe keuzes, zoals het kopen van een huis, emoties juist een grote rol spelen. En die kun je moeilijker verbaliseren.

Dus wat is de conclusie van Dijksterhuis? Ga een nachtje slapen en zet daarbij je onbewuste aan het werk. En kies vervolgens wat je gevoel je ‘s morgens ingeeft. Die hersenen hebben de hele nacht de pros en cons voor je liggen te berekenen en die brains zijn echt niet gek. Onderzoek toont aan dat voor complexe keuzes, dit écht de methode is waar mensen achteraf, na langere tijd, het meest tevreden over zijn. Gelukkig.

Deze review werd geschreven door Marjolein te Kolsté, communicatiespecialiste en psychologe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top