Home / Boeken / Lets get this straight

Lets get this straight

Mijn lijst met te lezen boeken is enorm. Ik mag me prijzen te zijn omgeven door een groot aantal inspirerende mensen om mij heen. Suggesties van goede boeken zijn er daardoor vaker dan dat ik tijd heb om alle suggesties te lezen.

Zo ook het boek van Julia Sullivan. Ik mag al een tijdje ervaren hoe Julia in trainingen werkt dus toen zij een boek uitgaf werd dat direct toegevoegd aan mij leeslijst. Inmiddels stond het daar al een paar maanden op toen ik een exemplaar van het boek kado kreeg voor de kerst. Dat was een mooie aanleiding om het met stip te laten verschuiven naar de eerste plek op de leeslijst. Dat, en het feit dat ook ik een relatie heb die dynamisch is: ik ken de zomer- en wintertijd in een relatie uit eigen ervaring ;-). Ook dat was een goede reden om dit boek met voorrang en veel aandacht te lezen.

Julia SullivanLet’s get this straight gaat over het creëren van succes in relaties. Het is met name geschreven vanuit liefdesrelaties, maar de principes zijn eigenlijk in alle relaties toe te passen. In haar boek beschrijft Julia de 2 perspectieven van waaruit je een relatie kunt bekijken. De relatie als doel op zich, of de relatie als nooit eindigend avontuur dat je samen beleeft.

Een relatie als doel brengt met zich mee dat de relatie door 1 of beide partners met regelmaat getoetst wordt. Vind ik het nog leuk? Is dit nou wat ik altijd gewild heb? Is mijn partner wel de juiste keuze geweest? Een benadering die continu het voortbestaan van de relatie ter discussie stelt.

Een relatie als avontuur start met het uitgangspunt dat je voortdurend onderweg bent. Onderweg mag het af en toe ook best spannend zijn waar je uitkomt, dat hoort tenslotte bij het avontuur. Dat je samen het avontuur aangaat staat echter vast, en dat je elkaar onderweg ondersteunt ook. En dat je van een avontuur groeit en wijzer wordt, en er ook nog samen plezier aan beleeft is bij deze benadering de grote winst waar je het allemaal voor doet.

Voor het wisselen van de perspectieven stelt Julia een aantal vragen die mij tot denken aan hebben gezet. Je merkt dat ze door haar enorme ervaringen met het coachen van relaties, en het trainen van mensen in het algemeen weet hoe de dagelijkse praktijk werkt. Veel van de voorbeelden herkende ik uit mijn dagelijks leven. Soms met een lach, soms confronterend. De vragen zijn weliswaar simpel, maar messcherp.

Ik denk niet dat het lezen van het boek alleen in staat is om een relatie die op instorten staat te redden, in die situaties is coaching echt essentieel. Ik denk zeker wel dat het boek kan helpen om barstjes in de fundering op tijd te herstellen. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar relatie tot een langdurig feest wil maken zonder bang te zijn voor een kleine storm zo nu en dan!

Het feit dat het boek in het Engels geschreven is heeft mij niet gehinderd met de inhoud. Uit betrouwbare bron heb ik echter vernomen dat Julia de uitdaging heeft opgepakt om het boek toegankelijk te maken voor meer mensen, en er gewerkt wordt aan een Nederlandse versie.
9781781330586_cvr

Heb jij dit boek ook gelezen? Deel jouw mening hieronder!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top