Home / Algemeen / De 5 lessen over succes die ik leer van het hardlopen
De 5 lessen over succes die ik leer van het hardlopen

De 5 lessen over succes die ik leer van het hardlopen

Ik loop graag hard. ‘s Morgens voor de dag begint om de dag (letterlijk) af te trappen. In het weekend om mijn hoofd tot stilte te brengen, of een marathon voor de uitdaging. Dat doe ik inmiddels sinds 2009 en zo langzaam aan begin ik door te krijgen hoe het werkt om resultaten te boeken. Net zoals ik de opmerkelijke overeenkomsten begin door te krijgen met het boeken van resultaten op andere vlakken 🙂

Doelen stellen
Hardlopen is leuk. Na een rondje lopen voel ik me fit, positief, energiek en voldaan. Voorafgaand is dat vaak anders. Het moeilijkste van hardlopen zijn vaak de eerste meters: de deur uit en het tuinpad af. Of het nu ‘s morgens vroeg is en ik mijn bed uit moet komen, of ‘s avonds na het eten van de bank af, het kost altijd moeite. Genoeg excuses die me tegen kunnen houden. Het weer, ‘dingen’ die hoognodig en opeens nu gedaan moeten worden, of de rust die ik echt verdien. Het zijn prima argumenten waarom het volledig gerechtvaardigd is om (nu) niet in beweging te komen.
Heb ik een doel gesteld (een inschrijving voor een evenement met een vaste datum en een voorgenomen afstand) dan is die drempel veel minder hoog. Dan weet ik waar ik het voor doe en is de motivatie opeens wel aanwezig. Ook in het dagelijks leven werkt het. Wanneer ik concreet ergens naar toe werk, liefst met een duidelijke deadline, verdwijnt de vrijblijvendheid in de actie en is het veel makkelijker in beweging te komen.

Planning maken
Een doel stellen is leuk maar hoe kom je daar? Verwachten dat ik van de ene op de ander dag sneller ga lopen is niet heel realistisch. Het vraagt een planning met tussenstapjes om uit te komen bij mijn doel. Lukraak een end heen lopen is prima als het alleen om ontspanning gaat maar in de voorbereiding op een marathon is het belangrijk gericht te trainen en conditie uit te bouwen. Om op tijd klaar te zijn is een gedegen opbouw nodig. Te snel levert blessures op, te langzaam een teleurstelling op ‘race day’. Breng structuur aan in je acties om ook je doelen in het dagelijks leven zonder blessures te halen.

Eigenwijs
Met regelmaat heb ik mijn eigen loopschema opgesteld. Alleen de leuke trainingen, binnen mijn comfort zone, of volledig er buiten. Met als resultaat dat ik geen progressie boekte, of zo hard van stapel liep dat het een blessure opleverde. En elke keer als ik om raad vroeg aan een ervaren loper met een bewezen track record zien mijn schema’s er anders uit en loop ik persoonlijk records. Dus waarom zelf het wiel uitvinden als je gebruik kunt maken van iemand die al heeft bewezen succesvol te zijn? Ben je net zo eigenwijs als ik of vind je ook iemand in je omgeving die al bereikt heeft waar jij naar toe werkt? Ben je bereid om die persoon om hulp te vragen?

Stop met vergelijken
Elke keer als ik denk vooruit te komen is er wel iemand die nog beter of nog sneller is, of een nog langere afstand kan lopen zodat mijn prestaties niets meer voorstellen. Een enorme motivatiekiller die soms het idee geeft dat het allemaal niets voorstelt wat ik doen. En dat klopt nog ook. Maar die vergelijking is met andere mensen, met een andere input en in andere omstandigheden. De vergelijking gaat nooit op. Net zoals ik geen vergelijkingsmateriaal ben voor lopers die vorige week zijn gestart. Pas als je loopt voor jezelf, om jezelf te verbeteren telt alleen je eigen input en je eigen resultaat. Stop met vergelijken en wees trots op je eigen inzet en discipline, en de resultaten die dat jou brengt. Gebruik de energie die je dat geeft om in beweging te blijven richting je doel.

Doen
Er zijn genoeg boeken te vinden over hardlopen. Genoeg blogs om te lezen. Genoeg magazines en tijdschriften met geweldige tips en de beste technieken. Inspirerend en boeiend om te lezen. Maar het levert pas iets op wanneer je zelf toepast wat je hebt gelezen of gezien. Pas als je in actie komt kom je vooruit. Hoe vaak laat jij je inspireren maar kom je uiteindelijk niet in actie? Hoe vaak houd jij het bij een rustig loopje en laat je de zware trainingen links liggen? Hoe vaak doe je echt alle dingen die nodig zijn?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top