Home / Algemeen / De bucketlist
De bucketlist

De bucketlist

Als kind dromen we van de wereld die op ons wacht en alles wat we in die wereld gaan ondernemen. En hoe ouder we worden, hoe meer mensen hun kinderdromen bijstellen. Onze omgeving helpt er graag aan mee om ons tegen de tijd dat we volwassen zijn met beide voeten op de grond te krijgen. En dat noemen ze dan een kennismaking met de realiteit.

Een sombere en teleurstellende gang van zaken waarvan veel mensen roepen dat het belachelijk is dat het zo werkt. Misschien nog wel somberder en teleurstellender is het dat dit daadwerkelijk de realiteit wordt voor bijna even zoveel mensen. Om er vervolgens aan het einde van hun leven achter te komen dat ze nog graag een aantal dingen gedaan hadden.

Het is het verhaal van de bucket list, een film uit 2007 die zomaar gebaseerd zou kunnen zijn op een waar gebeurd verhaal. Twee mannen die terminaal ziek worden besluiten om op de valreep van hun leven nog al die dingen te doen waar ze ooit van droomden. Nu kun je een eindeloze discussie voeren over de vraag hoe realistisch het is om op een dergelijke manier dromen na te jagen. In vergelijking met de film misschien niet want niet iedereen ontmoet in de laatste maanden van zijn leven een steenrijke miljonair die zijn geld wel wil delen om samen dromen na te jagen. Wat is dan wel de realiteit?

last-dayDe realiteit is dat niemand weet wanneer zijn tijd gekomen is. Je leven kan op elk moment tot een einde komen. Je kunt nog zo gezond leven en toch genetisch beladen zijn met een dodelijke ziekte. Je kunt nog zo bedachtzaam leven maar als jouw pad kruist met een dronken automobilist of een op hol geslagen terrorist dan kan het voorbij zijn. Het enige wat zeker is, is dat je ooit dood zult gaan.

Dat wetende heb je de keuze: dromen van wat misschien mogelijk is en je best doen om dromen uit te laten komen, of nu beslissen dat het toch nooit gaat lukken en misschien wel gelijk krijgen. Ook daar is 1 ding zeker: niet het behalen maar het hoopvol leven (stel dat het me lukt…) geeft energie terwijl het besluit om niet (meer) te dromen de somberheid en teleurstelling je leven binnen doet sluipen en alle energie wegneemt om het überhaupt te proberen om er iets van te maken. Dat laatste misschien zonder dat je het merkt, tot vlak voor je dood gaat. Durf jij het risico te nemen om op je sterfbed spijt te hebben van al die dingen die je niet hebt gedaan? Wil jij dat deprimerende voorbeeld zijn voor je kinderen?

todayEn wat staat er dan op die bucketlist? Dat zijn ervaringen, belevenissen. Het gaat niet om het hebben maar het beleven. Misschien samen, misschien alleen. Misschien onmogelijk groot, misschien heel klein. Het zijn die dingen die als je ze eenmaal beleefd hebt je nooit meer kunt vergeten of kwijt raken. Het zijn de dingen die je hart in vuur en vlam zetten als je je ogen dicht doet en het moment alvast beleeft.

Een paar voorbeelden van mijn lijstje:

– De marathon van New York lopen x
– Parachute springen x
– Mijn vrouw opnieuw ten huwelijk vragen maar nu op de top van de Eiffeltoren
– Met een luchtballon over de Alpen vliegen
– Met mijn zoon de Kilimanjaro beklimmen
– Zwemmen met dolfijnen x
– De marathon lopen op de gletsjers van Groenland
– Met mijn gezin op safari in Afrika
– Als een secret millionaire cheques uitdelen aan kleinschalige goede doelen

Een paar zijn er al afgevinkt, en met regelmaat komen er nieuwe dingen bij. Kijk op internet en doe eens inspiratie op van alle bucketlists die te vinden zijn bij anderen. De voorbeelden lopen uiteen van het maken van de beste pasta, tot het beklimmen van de Mount Everest, tot het uitdelen van 1000 voedselpakketten bij de Voedselbank. Uiteindelijk gaat een bucketlist om 2 dingen:

1. Het stellen van een doel. Zonder doel kun je nog zoveel vaardigheden en competenties hebben maar de kans dat je op je bestemming aankomt is klein. Met de beste auto kun je naar elke bestemming rijden maar wanneer je niet weet waar je naar toe wilt weet je nooit wanneer je rechts of links moet gaan en weet je dus simpelweg nooit of je er al bent. De pessimisten zullen dan vast zeggen dat het niet erg is omdat je dan ook niet teleurgesteld kan worden, en dat klopt. Als je leven geen bestemming heeft kun je inderdaad net zo goed niet instappen. Geen teleurstelling, en ook geen voldoening.
2. Een manier van leven. Of het bereiken van alle doelen nu je enige missie in het leven is kun je betwijfelen. Zonder het bereiken van die doelen kun je ook heel gelukkig zijn. Maar de energie, het idee en de hoop dat er dingen mogelijk zijn in het leven en de voldoening om daar aan te werken of bij te dragen is al de helft. Leven vanuit de overtuiging dat het een verschil maakt wat jij doet in jouw eigen leven of dat van iemand anders geeft energie. Energie die elk levend wezen nodig heeft om te bloeien en te groeien in plaats van als een kasplantje te wachten totdat iemand anders de stekker er uit trekt. Het is levenslust.

Dus… wat zijn jouw dromen? Sluit je ogen en droom weer als een kind. Weet je nog wat het was waar je van droomde toen je klein was? Wilde je dirigent of circusdirecteur worden, of misschien wel Sinterklaas? Durf jezelf te verliezen in je dromen en ze nu te beleven, al is het voor 1 dag. Schrijf ze op, maak jouw persoonlijke bucketlist en bedenk wat er nodig is om jouw dromen waar te maken. Maak een plan en kom in beweging. Deel jouw dromen met je partner of je beste vrienden. Stel je voor dat het je lukt om er een paar uit te laten komen… 🙂

Have fun & make waves!

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top