Home / Algemeen / De kracht van complimenten
De kracht van complimenten

De kracht van complimenten

Een van de meest belangrijke behoefte van mensen is het om van betekenis te zijn. En de meest concrete manier om te weten of je van betekenis bent is het krijgen van waardering voor wie je bent of wat je doet. Waardering die net zo belangrijk is in liefdesrelaties en vriendschappen als in een werkomgeving. De vorm van waardering kan per persoon verschillen maar de behoefte is er bij iedereen. Waarom denk je dat een Facebook gebruiker het zo leuk vindt om “likes” te krijgen? Het betekent dat je gezien wordt en dat iemand het leuk vond wat jij toegevoegd hebt aan zijn of haar timeline.

Marion: “Af en toe is het gewoon fijn om ook eens van een ander te horen wat ik zelf al weet: dat ik best goed bezig ben”

Waarom is waardering zo belangrijk?
De wereld waarin we leven is gericht op fouten. In het nieuws, de politiek, werk, en relaties wordt veel energie besteed aan alles wat er mis gaat. Zelfs in onschuldige puzzeltjes (zoek de 7 verschillen) gaat het om alles wat afwijkt van hoe het “zou moeten zijn”. De achterliggende intentie is niet eens altijd slecht. Vaak is het een manier om voor het voetlicht te brengen wat er verbeterd zou moeten worden. De vraag is echter of het werkt. Kijken waar iets fout gaat leert je… precies: wat er fout gaat. Je hebt er nog geen oplossing mee gevonden. Door een studie te maken van wat er fout gaat wordt je goed in fouten. Het geeft echter geen energie en creativiteit. Mensen worden zelfs onzeker over zichzelf wanneer ze voortdurend met hun fouten worden geconfronteerd. Met als gevolg dat ze minder durven, minder uitproberen en minder ontwikkelen. groei
Benadrukken wat er goed gaat daarentegen geeft energie. Het is leuk om mee bezig te zijn, en schept idee om de strategie die tot succes heeft geleid ook op andere gebieden toe te passen. Moet je fouten negeren? Nee, zeker niet. Realiseer je echter dat alles wat je aandacht geeft groeit. De vraag is dus eerder hoeveel energie en tijd je waar aan besteed. Door de succesvolle dingen en mensen aandacht te geven om je heen creëer je een wereld om je heen die bestaat uit succes, energie en creativiteit waar oplossingen ontstaan voor de problemen die er (nog steeds) zijn.

Test het maar eens uit: noteer een week lang dagelijks minimaal 10 dingen in je omgeving die goed gaan en check hoe je na een week jouw wereld beoordeelt.

Een compliment is de meest eenvoudige vorm van waardering
Waardering kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. De meest eenvoudige en zelfs gratis manier is echter het compliment. Een uiting van waardering die je kunt zeggen, mailen, what’s appen, op een kaartje kunt schrijven, posten op Facebook, ga zo maar door. Een manier van waarderen waarmee je mensen direct raakt. Persoonlijker en oprechter kun je waardering niet maken. Een manier die effectief is in je persoonlijke omgeving, maar ook in je werkkring.

Test ook deze maar eens uit: geef een week lang dagelijks minimaal 10 oprechte persoonlijke complimenten aan de mensen die op je pad komen. Ga eens na wat het met de ontvangers doet, en nog leuker, check eens wat het na een week met jou heeft gedaan! compliment

Hoe geef je een compliment?
1.Wees oprecht, geef alleen een compliment dat je meent
2. Wees kort en krachtig
3. Zeg of schrijf concreet wat je ziet van een persoon (een actie of eigenschap)
4. Vertel waarom je dat waardeert of wat dat met jou doet

Nadeel is wel dat er een kans is dat je een compliment “terug” krijgt. Ook daar ligt het in de menselijke aard om niet te richten op het goede. Een compliment help je daardoor snel om zeep. Herken jij deze? “Ik krijg alleen een compliment omdat ik het gaf” , “Het valt best wel mee wat ik deed” , “Hij zegt het omdat hij wat van mij nodig heeft” enz. Het ontvangen van een compliment is daarom best een kunst:

Hoe ontvang je een compliment?
1. Sluit je mond en open je oren
2. Luister naar het compliment
3. Zeg: dank je wel (en niet meer! Help je compliment niet om zeep door jouw daad te bagatelliseren)
4. Leun achterover en geniet van je compliment

1 maart Nationale Complimentendag
Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Omdat wij geloven in de kracht van complimenten, omdat we bij zoveel mogelijk mensen een glimlach op hun gezicht willen toveren en omdat heel Nederland daar leuker van wordt ondersteunen wij deze dag. We hebben er zelfs een Facebook App voor laten maken die het super makkelijk maakt om complimenten uit te delen. Want complimenten ontvangen is leuk, maar geven ook! Help jij mee om de timeline van heel Nederland van hartverwarmende berichten te voorzien?

Ik vind een Nationale Complimentendag net zulke commerciële onzin als Valentijnsdag
Ja, daar heb je wel een punt. Waarom moet dit op een verplichte dag? Het is eigenlijk net als Valentijnsdag, je huwelijksdag, en als goede voornemens op 1 januari. Vieren en laten merken dat je van iemand houdt zou je elke dag moeten doen, niet op 1 verplichte dag per jaar. En wat ons betreft mag je elke dag opnieuw beginnen met voornemens om het vandaag beter te doen. Van ons mag je liefst elke dag de hele dag door complimenten uitdelen. Het gebeurt alleen niet genoeg. Voor veel mensen is het geven van een compliment geen gewoonte. Simpelweg omdat het ze niet aangeleerd is, of misschien wel omdat ze het eng of gek vinden. Of misschien vergeet jij het ook wel eens omdat je zo ontzettend druk bent met hollen, vliegen en rennen om alles gedaan te krijgen op een dag. Dan kan een “verplichte” dag helpen om weer even stil te staan en te realiseren hoe belangrijk en vooral, hoe leuk het is.
Wij doen het elke dag, en op complimentendag nog eens extra. Waarom? Omdat we het leuk vinden om mensen te inspireren en te laten zien hoe leuk het is om complimenten te krijgen en te geven. En omdat we denken dat de wereld daar leuker van wordt.

Wie wil jij inspireren met jouw complimenten?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top