Home / Persoonlijke groei / De kracht van het schrijven van successen
De kracht van het schrijven van successen

De kracht van het schrijven van successen

Herken je dat, dagen dat je in een soort “flow” zit waarin alles lijkt te lukken? Je gaat van het ene succes naar het andere en het lijkt bijna vanzelf te gaan.

En dan zijn er van die dagen… Dagen dat je van de ene mislukking in de andere rolt en alles tegen zit. Dagen dat je (bijna) zou gaan twijfelen of je “het” wel kunt, en dat je zou vergeten hou soepel alles en paar dagen eerder nog liep. Trouwens, dat was gewoon stomme mazzel 🙂

Wat als je op de slechte dagen de energie van de goede dagen weer terug zou kunnen vinden en de draad weer op zou kunnen pakken waar je gebleven was? Te mooi om waar te zijn? Het is mogelijk. Er is een heel handige manier voor en die heb je (letterlijk) zelf in de hand.

IMG_1818Dagen dat alles lukt, of dagen dat niets lukt bestaan niet. Er zijn altijd goede en slechte gebeurtenissen in een dag. Het verschil tussen de dagen ligt niet in wat er gebeurt, maar in je eigen focus. Waar richt je je op? Waar besteed je je energie aan? Dat bepaalt wat je ziet, en wat je ervaart. Dat bepaalt welke energie je terug krijgt. Wat je aandacht geeft groeit. Heb je ooit een auto gekocht? En, zag je dat merk en model opeens overal rijden?

Het goede nieuws is dat je in tegenstelling tot de gebeurtenissen op een dag, wel controle kunt hebben op jouw focus. Controle op de beslissing waar jij je aandacht op richt. Controle op de vraag door welke dingen je wel en niet af laat leiden onderweg naar jouw doel. Je kunt jezelf daarbij ondersteunen door je succeservaringen gedurende de dag te noteren. Schrijf ze op in een notitieboekje, mail ze naar jezelf en sla ze op in een aparte map in je mailbox, maak een document in je pc. Waar je ze vastlegt maakt eigenlijk niet uit, doe het.

Wat noteer ik?
Noteer de resultaten die je gepland en ook daadwerkelijk geboekt hebt. Groot of klein, het zijn de vruchten van jouw inspanning en het geeft je voldoening om ze te erkennen.
Noteer de acties die je ondernam na lang aarzelen en twijfelen. Het feit al een al dat je in beweging kwam is een succes dat erkenning verdient, ongeacht het resultaat.
Noteer de fouten die je maakte en de inzichten die ze je opleverden. De grootste uitvindingen waren het resultaat van fouten. Fouten maken is de meest effectieve manier om te leren en je vooruit te brengen wanneer je de moeite neemt om er naar te kijken en je actie aan te passen.
Noteer de de nieuwe inzichten die je opdoet. De momenten dat je nieuwe manieren ontdekt om ergens naar te kijken en je visie bij kunt stellen zijn de grootste stappen die je kunt maken in je ontwikkeling. Alleen wanneer je je bestaande denkpatronen kunt doorbreken kun je groeien.

Wat heb ik er aan?
We zijn niet gewend om successen te erkennen. Meestal doen we ze af als logische uitkomst, vanzelfsprekend resultaat, of zelfs als stom omdat het zo lang geduurd heeft voordat we het bereikten. Door ze op te schrijven erken je jouw successen en kun je niet meer om het bestaan heen.
Door je te richten op de successen die er zijn breng je automatisch je focus op de dingen die je energie geven. Het stelt je in staat in de “flow” te blijven. Zelfs als de resultaten achter blijven, maar je wel aan het leren bent van je fouten of tot nieuwe inzichten komt.
Je naslagwerk stelt je in staat op de “slechte” dagen je focus weer te richten op de dingen die wel werken. Het geeft je de mogelijkheid zelf bij te sturen als je eigen hoofd je tegenwerkt. Je inzichten zetten je weer op het juiste spoor en de resultaten uit het verleden geven je het vertrouwen dat je het wel kunt op het moment dat je twijfelt.

Neem ik mezelf dan niet in de maling?
Je neemt jezelf sowieso in de maling. Wanneer je je richt op alles wat niet lukt zie je alle redenen waarom het opnieuw niet zal werken. Met als gevolg dat je niet, of zonder overtuiging in actie komt met bijpassend resultaat. Het is nooit alleen maar slecht, en inderdaad ook nooit alleen maar positief.
Door je te richten op de dingen die wel voor je werken krijg je de energie om in actie te komen. Niet elke actie zal goed zijn, maar een verkeerde actie geeft je wel de kans om te corrigeren en leren en uiteindelijk tot de juiste strategie of weg naar jouw doelen te komen. Je komt altijd verder dan wanneer je helemaal niet in beweging komt.
Of je wilt of niet het werkt beide kanten op. Als je je zelf dan toch manipuleert, dan maar richting je doelen?

De uitdaging
Heb jij het lef om de proef op de som te nemen? We dagen je uit! Test het uit. Noteer 3 weken lang elke dagen alle (ja, alle) successen die je geboekt hebt en laat ons hieronder weten wat jouw ervaringen zijn. Durf jij het aan? Stel je voor dat het werkt 🙂

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

4 comments

 1. Hoi Roy,

  Mooi blog! Ik heb het in 2007 bij de Essence geleerd. Na lange tijd geen successen meer geschreven te hebben pakte ik het vorig jaar weer op. Ik heb er een speciaal werkblad voor ontwikkeld en elke avond krijg ik van Mr Outlook een herinnering om het in te vullen. De resultaten zijn dat ik blij en gelukkig ben, meer zelfvertrouwen heb, mijn doelen vaker bereik en anderen inspireer!

  groeten, en succes met successen schrijven!
  Hugo Bakker

   
  • Roy van den Anker
   Roy van den Anker

   Heel herkenbaar wat je vertelt Hugo! Het is een enorm krachtig hulpmiddel en desondanks vergeet ik ‘m soms toch weer toe te blijven passen als alles lekker gaat. Zodra ik het weer oppak dan werkt het elke keer weer om mijn focus in de goede richting te krijgen.
   Wat een prima tip om jezelf met een reminder in Outlook te herinneren, thx!

    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top