Home / Leiderschap / Geef jezelf nieuwe inzichten cadeau
Geef jezelf nieuwe inzichten cadeau

Geef jezelf nieuwe inzichten cadeau

Wat geef jij jezelf met Kerst?

Een boek, natuurlijk! Een boek!?! Daar heb ik toch geen tijd voor? Wanneer moet ik dat lezen dan?

Nou, ik dacht dus tijdens de aanstaande kerstvakantie. Dan heb je vrij of het wordt wat rustiger op je werk. Er dient zich in ieder geval tijd aan om andere dingen te doen dan dagelijkse beslommeringen en brandjes blussen. Tijd om het jaar goed af te sluiten en, minstens zo belangrijk, het nieuwe jaar goed te beginnen.

Nou snap ik best dat er veel dingen zijn die je wilt doen als je wat ruimer in je tijd zit. Dus daarom drie tips, je kiest op basis van de tijd die je kunt en wilt besteden.

Je hebt een middag!
Lees dan Alice in Organisatieland, door Johan Boudewijns (137 bladzijden, 12,5 x 19,5 cm, grotere letters, lage tekstdichtheid)

Alice in organisatielandDit boek is zowel vermakelijk als leerzaam. Alice in Wonderland is een boek waarin wonderlijke dingen gebeuren en in Alice in Organisatieland is dat niet anders. Alice neemt je mee naar een wereld van sjouwers, mannen op kistjes en turvers. Nu al herkenbaar, misschien?

De kracht van het boek is het zichtbaar maken van ongeschreven regels. Niet alleen het feit dat ze er zijn, maar ook de effecten ervan en het feit dat vrijwel iedereen zich eraan houdt. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met Alice’s observaties en twee wijze toegiften van de Ganzenveer, zoals dat gaat in sprookjes.

Het boek maakte mij vaak aan het lachen, zij het met een tikkeltje kiespijn. Het is herkenbaar hoe de ongeschreven regels een organisatie in hun greep kunnen hebben en hoe je als individu daar, vaak onbewust, aan meewerkt. Het is ook herkenbaar hoe ongelukkig je kunt worden van het blijven meebewegen in zo’n organisatie, terwijl je diep van binnen weet dat het niet goed zit.

Alice in Organisatieland zal je handvatten geven om jezelf te bevragen op jouw aandeel in de ongeschreven regels, wat je drijfveren zijn en wat je volgende stap kan zijn om gedoe vanuit een ander perspectief te gaan bekijken. Ik vind het boek een pleidooi voor empathie en menselijkheid, zaken die te weinig aan bod komen in veel organisaties. Met dit boek in je binnenzak of tas kun je een begin maken met dat ten goede te veranderen.

Je hebt een aantal ochtenden / middagen / avonden
Lees dan De luxe van Genoeg, door Martin van der Gaag en Thomas Volman (126 bladzijden, 14 x 21 cm, normale letters en tekstdichtheid, met plaatjes en foto’s)

De luxe van genoegDit is geen managementboek in de klassieke zin. Geen “doe dit en dat en het lost zus en zo op”. Dit boek heeft eerst en vooral een berg vragen voor je. Waarbij de kern steeds is wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.

Ik denk dat we allemaal zijn opgevoed in het paradigma van netjes werken voor je geld en (onbewust) ervoor zorgen dat je het niet slechter hebt dan je buurman. Maar wat nou als geluk voor je buurman in iets heel anders zit dan voor jou? Wat nou als je merkt dat twee auto’s, drie vakanties en een duur huis je eerder ongelukkig maken? Dan heb je het misschien net zo goed als je buurman en ben je ondertussen jezelf vergeten.

De Luxe van Genoeg houdt je een spiegel voor en helpt je te begrijpen of wat je nastreeft je werkelijk gelukkig maakt. Het helpt je anders naar materiële zaken te gaan kijken. Zaken die je heel belangrijk voorkomen, maar misschien een te groot deel van je dag bepalen. Het zal je helpen, waar je dat wilt, de regie terug te nemen.

En als je dan op een donkere ochtend / middag / avond voor kerst zit te lezen, vraag dan eens aan je huis- of kantoorgenoten waar zij blij van worden. Echt blij. Langdurig blij. Trots op zijn zelfs. Als het allemaal wat langzamer gaat, zijn dat soort gesprekken wat makkelijker te voeren. En bedenk, er is geen goed of fout antwoord.

Je hebt de hele vakantie
Handboek Organisatieontwikkeling, door Marcel van Marrewijk (295 bladzijden, 17,5 x 23,5 cm, normale letters en hoge tekstdichtheid)

handboek organisatieontwikkelingJe ziet hem al aankomen, weer een boek zonder oplossingen. Wat mij betreft ook nog een echt studieboek. Zo één om met pen en papier bij de hand te lezen. Ik heb heel wat zaken aangestreept, van uitroeptekens voorzien of in mijn eigen woorden proberen te omschrijven.

Het Handboek Organisatieontwikkeling brengt vele theorieën met elkaar in verband waardoor er een organisatiematrix ontstaat die inzichten geeft in waarom organisaties op een bepaalde manier functioneren. De basis zijn de ontwikkelstadia van Spiral Dynamics. Je leert wat verschillende ontwikkelstadia betekenen voor de leiderschapsstijl, hoe lerend een organisatie is of kan zijn, hoe er met duurzaam ondernemen wordt omgegaan, hoe besluiten genomen worden. Al met al een veel omvattend boek.

Dankzij dit boek heb ik zoveel beter begrepen waarom ik vastliep in een organisatie. Ik kon mijn ontwikkeling spiegelen aan de ontwikkeling van de organisatie (of in ieder geval zoals ik die ervaar) en daardoor zien waarom dingen niet werkte. Die inzichten geven helderheid en hebben ervoor gezorgd dat ik bewuster kon kiezen. Wat ga ik wel aan en wat niet. Ik weet dat dit boek me in de toekomst nog vele malen zal helpen organisaties waar ik mee mag werken te begrijpen.
Dit boek kan met gemak je hele vakantie in beslag nemen. En volgend jaar weer. Deze ultrakorte aanbeveling doet het ook eigenlijk geen recht, het is niet samen te vatten.

Geen oplossingen
De boeken bieden alle drie inzichten, geen oplossingen. Je zult aan het denken gezet worden over wat voor jou werkt of van toepassing is. Je zult jezelf (en je organisatie) vragen gaan stellen en andere perspectieven gaan opzoeken. Het zijn dan ook alle drie boeken die zich, ook in fragmenten, laten herlezen.

Kies een boek en geef jezelf inspiratie met kerst. Een cadeau met een langdurige impact. Een cadeau niet alleen voor jezelf, maar ook de mensen waar je mee leeft en werkt.

Ik wens je een goede afsluiting van 2014 en meer nog wens ik je een geïnspireerd begin van 2015.

Meer over deze boeken, inclusief de mogelijkheid tot bestellen:

Alice in organisatieland
De luxe van genoeg
Handboek organisatieontwikkeling

 

About Lindsie van der Horst

Lindsie van der Horst
Een verschil, hoe klein ook, te mogen maken door vertrouwen, eerlijkheid en gelijkwaardigheid; dat is waarom ik 's morgens opsta. Ik maak verschil door betrokken te zijn, hard te werken, vragen te stellen en te luisteren. Verder ben ik een lezer, een denker, doorgaans vrolijk en geloof ik in de kracht van mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top