Home / Algemeen / Grillig geluk
Grillig geluk

Grillig geluk

Op jacht naar blijvende blijheid, of de grilligheid van geluk.

Het is een geweldige tijd voor zelfhulp boeken en persoonlijke ontwikkelingscursussen. Geluk lijkt nu het allergrootste goed te zijn, nog meer dan een bizar goede baan met een belachelijk salaris. Ben je niet gelukkig? That’s on you!

Laat ik allereerst stellen dat ik groot fan ben van het maakbare geluk. Ik verslind boeken die mij in 108 stappen vertellen hoe ik bewuster en blij word. Boeken die me op het gebied van liefde, succes en carrière motiveren omdat ze me laten zien hoe geluk in kleine dingen te vinden is. Iedere dag een korte meditatie, lekker geurende olie branden en mijn doelen visualiseren geven me het gevoel op de goede weg te zijn. Maar boeken lezen is één ding, handelen naar de verkregen wijsheid een tweede. Want dat is de kunst.

“Ach meid, kop op, het komt wel weer goed! Turn that frown upside down.”

Natuurlijk lief bedoeld door vrienden en koffiemaatjes maar ook zo veroordelend. Alsof ik het recht niet heb me af en toe volkomen k*t te voelen. Want ongelukkig zijn doe je zelf. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet die eeuwige azijnpisser die voor iedere positieve klank een negatieve terugwerpt. Ik sta open voor wijze raad en luister op mijn beurt ook naar de kommer en kwel van mijn dierbaren. Soms ook van niet-dierbaren, die moeten ten slotte ook hun verhaal kwijt. Dat is soms alles wat we nodig hebben, luchten. Daarna lijkt alles weer een flinke tijd voor de wind te gaan. Totdat het gevoel van iets missen, onvrede of angst zo zachtjes aan de kop op steekt.

Blijvende blijheid waarom krijg ik je niet te pakken? Mijn jacht op het geluk was al vroeg geopend. Als mijn zware gevoelens weer op kwamen zetten reikte ik direct naar mijn oogkleppen. Dat was de les die ik geleerd dacht te hebben. Geef je gevoel van ongenoegen geen aandacht en het zal verdwijnen. Alles wat je aandacht geeft, wordt immers groter. Zo stoomde ik de afgelopen jaren ferm door, mijn blik op de beloning en zonder aandacht voor mijn nukken. Het is vrij makkelijk jezelf voor de gek te houden, maar langzaam kwam de waarheid boven.

Ik werd op een dag wakker en vroeg mezelf af waarom ik in vredesnaam op zou staan. De oogkleppen raakten los en vielen af. Waar de fuck was ik terecht gekomen? Wat voor een nut had het om mijn kantoorbaantje in te vullen? Dit is toch helemaal niet wat ik wil? Een periode van verwarring en vooral ongeloof volgde. Van de kalme kikker die ik dacht te zijn was niets meer over en ik was boos. Boos op mezelf, boos op mijn keuze voor het kantoorleven en vooral teleurgesteld dat ik me er maar niet thuis voelde. Ach meid, kop op, het komt wel weer goed? Nee, het was tijd voor verandering!

Geluk is geen bestemming, het is de ontdekkingsreis zelf die gelukkig maakt

Ondanks dat ik nog niet ben waar ik wil zijn kan ik de baalmomenten nu ook waarderen. Geluk is grillig, soms is het er en dan weer niet. Ik denk dat een constante staat van geluk ook super vermoeiend is. De jacht naar blijvende blijheid is afgelast, ik heb mijn oogkleppen weggegooid en pak die momenten van onvrede bewust mee. Die hebben namelijk een belangrijke functie, me mezelf laten afvragen of ik dit écht wil. Zo nee, niet doen. Zo ja, kaarsje aan, mediteren en visualiseren en GAAN!

 

About Wendy Reijnhoudt

Wendy Reijnhoudt
Enthousiaste gelukszoeker ofwel een gogetster. Ambitie is doen waar je blij van wordt, energie halen uit je werk en anderen tot dienst zijn. Persoonlijke groei, creativiteit en inspiratie zijn haar drijfveren. Schrijven, het delen van professionele en persoonlijke ervaringen, netwerken en gave vacatures delen zijn haar passies.

2 comments

  1. Roy van den Anker
    Roy van den Anker

    Je overtreft je zelf weer Wendy, wat een lef om dit kijkje te geven in wat je (be)leeft. En hoe herkenbaar het streven naar ‘het Grote Geluk’. Zo gek als we ons zelf kunnen maken 🙂

     
  2. Dank je wel Roy 🙂 Na iedere off-day weer een stukje dichter bij persoonlijk succes!

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top