Home / Persoonlijke groei / Het grootste geheim
Het grootste geheim

Het grootste geheim

Wanneer je succesvol wilt zijn kun je op jacht gaan naar HET grote geheim: wat is het dat succesvolle mensen laat slagen? Het antwoord op die vraag is niet heel moeilijk om te vinden. Door het simpelweg te vragen kom je al veel te weten. De meeste succesvolle mensen vinden het leuk om te vertellen over wat ze gedaan hebben om dat succes te bereiken. En dank zij het internet is er ook een overload aan informatie te vinden die je wijzer maakt. Zo zijn er inspirerende blogs die regelmatig interviews plaatsen met succesvolle mensen 🙂 en Google is een goede vriend die je helpt om allerlei informatie te vinden.

Maar ondanks al die informatie die we (en zelfs gratis) kunnen vergaren lukt het lang niet iedereen om succesvol te zijn. Hoe kan dat?

De belangrijkste sleutel tot succes zou wel eens heel dichtbij kunnen liggen. Bij jezelf. Want heb jij al die briljante strategieën die je gehoord hebt echt allemaal al toegepast? En heb je ze toegepast met overtuiging en ook meer dan 1 keer? Veel mensen komen überhaupt niet in beweging omdat ze het zich niet voor kunnen stellen dat HET echt kan. Ze geloven er niet in dat ook zij succesvol kunnen zijn. En jij, geloof jij dat het echt mogelijk is? Of heb je ook dat stemmetje dat je af en toe iets anders vertelt?

4 tips om dat stemmetje de mond te snoeren

Ik ben gewoon niet goed in…
Ken je de 10.000 regel al? Het getal 10.000 staat voor de oefening die vereist is om ergens echt goed in te zijn. Hoeveel keer denk je dat Dafne Schippers heeft getraind om wereldkampioen te worden? Op youtube is deze video te vinden waar een 16-jarige Dafne vertelt over haar Olympische droom, én het trainingsschema dat ze volgt. En dan denk jij dat je een half jaar nadat je begonnen bent met atletiek al net zo goed moet zijn als Dafne?
Ergens echt briljant in worden, bij de besten horen op jouw vakgebied, dat kan alleen als je de inspanning levert om er te komen. Dat wordt je niet in 1 nacht. Oefening baart kunst, dus start maar snel met oefenen.

nelsonIk ben gewoon geen Nelson Mandela…
Misschien betekent succesvol zijn voor jou wel dat je jouw leven op zo’n manier wil inrichten dat je anderen inspireert en de wereld verbetert. Mooi, van die mensen heeft de wereld er wel een paar nodig! Maar zodra je jezelf vergelijkt met bijvoorbeeld Nelson Mandela dan zinkt de moed je misschien wel in de schoenen. Misschien heb jij aan het einde van de dag wel het idee dat het allemaal niets uitmaakt wat jij doet in vergelijking met…
Zo kan iedereen zich wel vergelijken met een inspirerend sporter, zakenman of politicus. Zo ga jij echter nooit worden. Die persoon is zo geworden door het leven dat hij of zij achter de rug heeft. En dat is een ander leven dan het jouwe.
Doe wat jij kunt, met jouw talenten en in jouw leven. Wist je dat als je elke dag één persoon weet te inspireren, je aan het einde van het jaar 365 mensen in beweging hebt gezet? Je hoeft niet de hele wereld in 1 dag te veranderen. Doe wat jij kan met jouw talenten.

Ik heb nog nooit echt iets gepresteerd dus dit gaat ook niet lukken…
We zijn geneigd om onze focus te richten op alles wat fout gaat. Functioneringsgesprekken gaan bijvoorbeeld vaak over de ‘verbeterpunten’. Nieuws krijgt de meeste aandacht als het negatief is en over voetbal wordt meer geklaagd dan gejuicht. En hoe ga jij met jezelf om? Ben je ook continu bezig met je verbeterpunten, en mis je volledig wat er goed gaat? Begin vandaag eens te letten op alles wat je goed doet. En schrijf het eens op. Maak aan het einde van de dag eens een lijst van je successen. Leg het eens vast voor jezelf. Breng je focus van mislukken naar lukken en zie eens wat er met je leven gebeurt. Dit is zo’n krachtig gereedschap dat we er ooit een heel blog aan hebben gewijd. Je kunt het hier nog eens nalezen.

Hier heb ik toch geen verstand van?
Het zou best kunnen dat jouw brein niet over alle informatie beschikt die nodig is om van jouw project een succes te maken. We leven in een tijdperk van informatie overload. De hoeveelheid info is gewoon te veel om bij te houden.
Het zou ook best kunnen dat je niet over alle talenten beschikt om je alle vaardigheden eigen te maken die je nodig hebt. Maar wie zegt dat dat moet? Precies, alleen jij!
Je hoeft geen versnellingsmotor te kunnen bouwen om in een auto te kunnen rijden. Je hoeft geen melk te kunnen pasteuriseren om het te kunnen drinken. En auto rijden en melk drinken doe je toch al een tijdje… Waarom moet je op andere gebieden dan wel alles zelf kunnen?
Hoe zou jij het vinden wanneer jij gevraagd wordt om met jouw specifieke talenten aan een project mee te helpen? Waarschijnlijk voel je je gevleid, en misschien is het wel een opdracht waar jij je brood mee verdient. Dat geldt ook andersom. Geef andere mensen een kans om hun talenten in te zetten waar die van jou niet (genoeg) geoefend zijn. Vul elkaar aan om samen een topprestatie te leveren. Je hoeft het niet allemaal zelf te weten en te kunnen. En zo houd je ook nog tijd over om te genieten van het resultaat.

Vertel, welke gedachten houden jou tegen en hoe buig jij die om?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top