Home / Leiderschap / Het grootste misverstand over leiderschap
Het grootste misverstand over leiderschap

Het grootste misverstand over leiderschap

Leiderschap heeft niets, maar dan ook niets te maken met een leidinggevende functie. Zo, dat is er uit. De clou van deze blog is er al in de eerste zin. Ben je al gelijk afgehaakt? Dan nodig ik je uit om juist door te lezen.

Leidinggevende functies zijn er veel in Nederland. Van MKB-manager tot CEO van een beursgenoteerde onderneming, zoek maar eens op een willekeurige vacaturebank naar functies met het trefwoord “leiding geven” en de resultaten stromen in groten getale over je beeldscherm. Managers in overvloed, tot groot vermaak van Nederland. De marketeers van Cup-a-soup beelden dit heel goed uit in hun “iedereen is manager” campagne.

Gek genoeg is bij een zo veel voorkomende competentie geen kwalificatie te vinden in de vorm van een opleiding. Met als resultaat een veelvoud aan managers die hun functie uitsluitend danken aan hun uitstekende vakmanschap. Goed in hun werk en doorgegroeid naar een leidinggevende plek. Op zich een goed uitgangspunt, hoe kun je immers “managen” als je geen verstand van zaken hebt? Maar geen garantie voor succes als leidinggevende. Een vaardigheid die je ook niet met een opleiding kunt aanleren maar alleen op basis van ervaring kunt ontwikkelen.

Is het dan zo gek om te denken dat managers goede leidinggevenden moeten zijn? Ja, best wel. Veel van de visies en uitgangspunten van de management goeroes uit de jaren ’80 zijn nog steeds bepalend voor de huidige manier van aansturing van een onderneming. De krachtige visie over leiderschap die op dat moment heel effectief was is weliswaar achterhaald in de huidige samenleving, maar nog steeds sterk aanwezig. Adviseur en auteur Eric Lowitt schreef in zijn blog onlangs nog over de “heilige” maar achterhaalde mantras van Jack Welch.

We leven in een andere tijd. Een tijd waar iedereen een mening heeft (en mag hebben) over alles en iedereen. Waar iedereen zich bemoeit met wat hem raakt, en soms zelfs met dingen die hem helemaal niets aangaan. De hoeveelheid informatie die op een dag op ons afkomt nodigt ons uit om overal op te reageren, en dat doen we dan ook. In die wereld hebben we dan ook een duidelijke mening over de dingen waar we echt direct bij betrokken zijn. Hierarchie in de vorm van de jaren ’80 bestaat niet meer, iedereen is overal mede-eigenaar van. Als leidinggevende kun je opdrachten verstrekken, maar reken er niet vanzelfsprekend op dat die op jouw manier uitgevoerd worden. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar dit is hoe het (vandaag) werkt. Als Nederland niets vindt van het Koningslied dan wordt het geen nummer 1 hit.

People skills zijn daarom van groot belang geworden. En dan niet de “trucjes” om dingen gedaan te krijgen. Nee, de vaardigheid om vanuit oprechte drijfveren gezamenlijk een klus te klaren. Iedereen wil zich betrokken en gewaardeerd voelen en elke kunstmatige poging om dat met manipulatie voor elkaar te krijgen valt eerder vroeg dan laat door de mand.

Het zijn deze skills die van een leidinggevende heel veel verlangen. In plaats van theorie, kennis vanuit boeken en vakmanschap vraagt het LEF! Lef om persoonlijke drijfveren te laten zien. Lef om het te vertellen als je iets niet weet. Lef om te vertrouwen op het vermogen van anderen. Lef om los te laten en te delegeren. Lef om kwetsbaar te zijn en fouten te durven maken. Lef om enthousiast te zijn over het succes van anderen zonder te vrezen voor je eigen positie. Lef om nee te zeggen en inspraak ook naast je neer te leggen als je het oprecht niets vindt.

Het zijn deze skills die vorm geven aan leiderschap: het vermogen om anderen te bewegen met je mee te gaan in de goede richting. Skills die iedereen in zich heeft, maar die door de ene persoon (extravert) makkelijker te uiten zijn dan door de ander (introvert). De combinatie van leiderschap met vakmanschap is ideaal in 1 persoon, maar sporadisch. Ga met de tijd mee en breng de verschillende capaciteiten die nodig zijn voor een resultaat samen in 1 team. Soms zie je meer leiderschap bij een medewerker dan bij een leidinggevende. Vergeet de hierarchische lijnen. Noem de taak een project en geef iedereen ruimte en een taak, en stuur op het samenbrengen van talenten. Het maakt je flexibel en effectief.

Of het nu gaat om je werkomgeving, de sportvereniging of je gezin, heb jij het lef?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

One comment

  1. Dat heb je helemaal goed gezien Roy! De beste managers zijn degene die van hun vak/managen houden en weten dat facilitair leiderschap; als manager in dienst staan van jouw team de beste leiderschap methode is.

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top