Home / Algemeen / Hoe hoog is jouw frustratietolerantie?
Hoe hoog is jouw frustratietolerantie?

Hoe hoog is jouw frustratietolerantie?

Wat is jouw frustratietolerantie? Mijn wat? Je frustratietolerantie, je weet wel de term die de Amerikaanse psychotherapeut Albert Ellis bedacht om te beschrijven hoe goed iemand in staat is om om te gaan met tegenslag.

Best hoog
Van mezelf vind ik dat die best goed ligt. Ik kan aardig wat teleurstelling, foute verwachtingen en ander ellende handelen, zelfs als ik slecht geslapen heb, te weinig koffie op heb en het einde van de dag nadert waardoor ik moe ben. Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn en neemt vaak zijn eigen weg. Dingen lopen nu eenmaal met regelmaat anders dan ik verwacht en veel dingen gebeuren zeker niet vanzelf. Veel hangt af van mijn eigen respons op wat er gebeurt, en dat brengt dan op zijn beurt weer andere reactie en gebeurtenissen op mijn pad. Als ik de buurman de huid vol scheldt wanneer hij (weer) voor mijn deur geparkeerd staat dan kan ik een soortgelijke reactie verwachten. Als ik de frustratie van verder weg parkeren tolereer dan houd ik misschien energie over om op een meer ludieke manier in gesprek te gaan met de buurman, met weer een andere respons tot gevolg.

Een helder voorbeeld van iemand met een te lage frustratietolerantie was voormalig Utopia bewoner Cees. Lees hier het blog wat ik eerder over hem schreef, en wat we met z’n allen van Cees kunnen leren. En kijk eens in de spiegel: zie jij er ook vaak uit als Cees?

De manier waarop je omgaat met je frustratie is bepalend voor de resultaten in je leven

Te hoog
Je frustratietolerantie kan ook te hoog liggen. Wanneer je in alles berust wat je overkomt dan wordt je een speelbal van anderen. De kans is dan klein dat jouw leven er enigszins uitziet hoe jij het zou willen en voor ogen had toen je nog jong en vol idealen was. Wanneer je al jaren zuchtend en steunend naar je werk gaat kun je je afvragen of het niet tijd is om een job te zoeken waar je wel plezier uit haalt, of op zijn minst in gesprek te gaan met je leidinggevende. Wanneer je al jaar en dag frustraties hebt over het gedrag van je partner dan kun je besluiten om daar iets aan te doen. En nee, je hoeft niet gelijk te scheiden. Je kunt ook gewoon in gesprek gaan over hoe je het samen een beter resultaat kunt creëren. Je hebt het tenslotte wel over de liefde van je leven, toch?

Tot slot:
Hoe zou de wereld er uit zien als de frustratietolerantie in het algemeen hoger lag? Hoeveel zouden we dan ‘pikken’ van elkaar. Hoeveel minder zouden we elkaar een middelvinger geven, letterlijk of figuurlijk? En wat zou dan de respons zijn die we daar op ontvangen? Bestaat er al iets als een frustratietolerantiechallenge? 20 dagen lang accepteren dat niet alles loopt zoals je wilt en kijken naar oplossingen in plaats van als een verwend kind gaan stampen en schreeuwen om je zin te krijgen? Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top