Home / Algemeen / Ondernemersangst
Ondernemersangst

Ondernemersangst

“Nee, bellen dat ga ik echt niet doen hoor”. Kreeg ik als antwoord op mijn vraag waarom hij niet met oud opdrachtgevers ging bellen om een opdracht te krijgen. Hij is in dit geval een ervaren zzp-er die verlegen zat om opdrachten. “Dat vind ik echt niet leuk om te doen”, vervolgde hij. Waaruit ik concludeerde dat hij liever zijn bedrijf naar de knoppen helpt dan zijn eigen weerstand, angst of wat het ook is tegen het doen van acquisitie op te lossen.

Toch weet ik dat veel ondernemers deze angst hebben en ik herken deze weerstand ook bij mijzelf. Dat niet alleen zzp-ers hier last van hebben is een gegeven. Zo herinner ik mij het verhaal van een commercieel manager die alles per mail afhandelde, bellen deed zij niet, echt waar. Op een gegeven moment is ze ontslagen en toen de opvolger ging bellen schoot de omzet tientallen procenten omhoog.

Bellen is dus een van de manieren om direct resultaat te behalen. Nu gaat deze blog niet zozeer over dat je als zzp-er moet gaan bellen om succesvol te zijn. Het gaat mij met deze voorbeelden erom dat mensen blijkbaar iets ‘’kleins’ als bellen zo groot maken dat het ze tegenhoudt om echt vooruit te komen en resultaat te boeken. Dat ze liever zichzelf voor de gek houden en niet bellen dan hun angst onder ogen te komen en er in ieder geval iets aan te gaan doen.

Angsten erkennen en overwinnen als ondernemer, daar gaat eigenlijk deze blog over en acquisitie is een van de meest sprekende en bekende voorbeelden hiervan. Vandaar het voorbeeld.

Ondernemersangst

Laten we ten eerste stellen dat we allemaal angsten hebben. Iedereen heeft dingen waar je tegenop ziet, die je uitstelt of die je negeert. Nu kan je daar tot een bepaalde hoogte mee wegkomen. Of beter gezegd valt het nadeel ervan meestal wel mee voor jezelf en anderen. Je wordt er daardoor niet mee geconfronteerd en de angst loert op de achtergrond.

Fear-Motivational-Picture-QuoteAls ondernemer kan je natuurlijk ervoor kiezen om jezelf niet met je angst te confronteren, hem te ontkennen, altijd uit de weg te gaan of gewoon te negeren. Maar de angst gaat niet weg, het blijft boven je hangen als een zwaard van damocles. Ergens in je achterhoofd blijft het stemmetje dat roep: “dat vind je eng, dat kan je niet, dat gaat niet goed, doe het maar niet!” In je hoofd wordt het steeds groter, de weerstand gigantischer en de angst buitenproportioneel. En uiteindelijk als het moment daar is en je ermee wordt geconfronteerd ga je eraan onderdoor.

Je angsten overwinnen?

Volgens mij is het overwinnen van je angsten een van de grootste overwinningen die je als ondernemer kan boeken en de weg naar succes. Maar goed, dat is makkelijk geschreven, hoe kan je ermee omgaan ?

Volgens mij moet je om je angst te overwinnen de volgende stappen nemen als ondernemer:

Stap 1. Herkennen
Stap 2. Erkennen
Stap 3. Oplossen

De eerste stap is dus dat je jouw weerstand herkent. Misschien valt het je zelf in het begin niet op dat je weerstand of angst hebt maar denk je dat het iets anders is. Of ontken je voor jezelf dat er iets aan de hand is. Zodra je echter merkt dat je telkens iets uitstelt en niet doet moet je het gaan herkennen: hier is iets aan de hand. Herken voor jezelf dat je iets niet doet of altijd maar weer uitstelt.

Nu je de weerstand hebt herkend is het tijd om hem te erkennen, dit is stap 2. Boos worden, het ontkennen of jezelf een loser vinden heeft geen zin. Besef voor jezelf dat je deze weerstand hebt en vraag jezelf af wat de prijs is die je betaalt voor je angst. Is de prijs te hoog, houdt het je tegen in het bereiken van je succes?

Als je angst je tegenhoudt jouw succes als ondernemer werkelijkheid te laten worden is het tijd voor de actiemodus, dit is stap 3. Je angst kan je als ondernemer op een aantal manieren aanpakken. Hierbij ga ik ervan uit dat je het probleem wilt oplossen en niet dat je perse vindt dat je zelf het probleem moet oplossen. Dit is belangrijk, want succesvolle ondernemers richten zich op een oplossing voor het probleem, niet een oplossing voor hun eigen angst. Bedenk dus oplossingen. Dit doe je door de volgende vragen te beantwoorden:

Op welke andere manieren kan ik deze angst oplossen?

Het antwoord op deze vragen beantwoord je door de volgende vragen te beantwoorden:

Op welke manier kan ik dit oplossen zonder met mijn angst te maken te krijgen?
Kan iemand anders mijn angst oplossen?
Hoe zet ik een eerste stap om mijn angst zelf op te lossen?

Er zijn dus 3 manieren: je kunt een ‘workaround’ bedenken, je kunt het ‘uitbesteden’, je kunt jezelf ermee confronteren.

De workaround betekent dat je op een andere manier hetzelfde bereikt. Om naar het voorbeeld van de acquisitie te gaan, je kan gaan mailen, adverteren of netwerken. Dit zijn ook manieren om klanten te krijgen. Je gaat je angst niet aan maar in ieder geval ben je jezelf ervan bewust en deal je ermee. Je hebt een oplossing.

De tweede oplossing, uitbesteden, is natuurlijk dat iemand anders het werk voor je doet. Dit is een prima oplossing, enig nadeel is dat het je geld kost. Voor jezelf kan een nadeel zijn dat je hiermee niet je eigen weerstand oplost. Maar goed, als ondernemer gaat het er vooral om dat je het probleem oplost, en dat doe je. Uitbesteden is dus een goede oplossing om het probleem dat je angst veroorzaakt op te lossen.

Confronteren is dat je zelf met je angst aan de slag gaat. Om hiermee succes te behalen zul je jezelf moeten verplichten om de confrontatie aan te gaan. Een eerst stap hierin is om iemand anders erbij te betrekken. Iemand waar je een verplichting jegens hebt om je weerstand te overwinnen, bijvoorbeeld een business coach.

Van de drie oplossingen is confronteren de meest heldhaftige oplossing, uitbesteden vooral heel praktisch, de workaround de meest gammele. Een workaround is namelijk vaak een sub-optimale oplossing anders was het probleem er niet geweest. Om bij het voorbeeld van acquisitieangst te blijven: mailen is vaak minder effectief, direct en resultaatgericht dan bellen. Maar goed, het is nog altijd beter dan niks doen.

Welke angsten houden jou tegen?

Heb je angsten? Mooi! Het betekent dat je mens bent en dat zijn we allemaal. Niks dus om je voor schamen, of om weg te stoppen. Herken en erken je angsten en bedenk of dit jou tegenhoud in het behalen van je successen. Zo ja, hoe kan jij ervoor zorgen dat je angst jouw onderneming en groei niet verlamt? Ga je de confrontatie aan, ga je uitbesteden of bedenk je een workaround?

Lees ook: 7 tips voor ondernemers
7-tips

 

About Jasper Runneboom

Jasper Runneboom
Inventieve webmarketeer met een analytische insteek en een breed blikveld. Drijvende kracht achter ZZP-agenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top