Home / Relaties / Succes in de liefde
Succes in de liefde

Succes in de liefde

Heel langzaam gebeurt het, zonder dat je het in de gaten hebt. Dat de zindering van de verliefdheid uit het begin van je relatie plaats maakt voor de vanzelfsprekende aanwezigheid van je partner. En voor lang durf je het misschien niet eens vanzelfsprekendheid te noemen. Het is ook niet eens terug te leiden naar 1 moment dat alles veranderde. Het overkomt je zonder dat je er erg in hebt.

Laat jij nog steeds alles vallen om bij hem of haar te zijn?
Neem jij nog dezelfde moeite om er voortreffelijk uit te zien, elk moment dat je hem of haar “ontmoet”?
Zorg je er nog steeds voor dat de ander zich speciaal voelt als je samen bent?

Wat was je antwoord? Was het misschien “Doe even normaal, we zien elkaar elke dag!” Dat is precies waar deze blog over gaat. Zou jij graag weer willen voelen dat je partner naar je verlangt, dat je hart sneller gaat kloppen als je weet dat je elkaar over 5 minuten weer gaat zien, dat je hart een slag overslaat als je telefoon gaat en je ziet dat hij/zij het is? Zou jij je weer bijzonder willen voelen omdat er iemand is die het een feest vindt om weer samen met jou (ja, met jou!) te zijn?

Het is zo begrijpelijk. De werkelijkheid komt ergens op een moment om de hoek kijken. Voor sommigen is dat al na de huwelijksreis, voor anderen is dat na een half jaar slapeloze nachten bij de eerste gezinsuitbreiding. Voor weer anderen is dat na die promotie die (voor een paar maanden maar…) even de prioriteiten anders legt. Het kan immers niet allemaal die hemel zijn die je in de film of op tv beloofd wordt.

Eén van de beste trainers die ik ken beschreef dit stadium (dat in vrijwel elke relatie vroeg of laat om de hoek komt kijken) ooit wel eens als “logistiek samenleven”. Ik denk niet dat er een duidelijker beschrijving is van een prima afgestemde samenwerking die weliswaar goed werkt voor het laten draaien van een huishouden maar waarin de passie en de verliefdheid na 10 jaar huwelijk ver te zoeken is. Herken je dat? Dat het hoog houden van alle ballen (het wekelijks taxiën naar balletles en hockeyklas van de kinderen, je eigen verenigingsleven, het nastreven van een carrière, het onderhouden van je vriendenkring, het laten draaien van de gezinshuishouding enz. enz.) geen tijd en energie overlaat om nog een hartstochtelijke romantische avond samen te beleven? Ja, herken je dat? Je partner waarschijnlijk ook :-).

Schrijver Stephen Covey schrijft in zijn boek De 7 eigenschappen heel treffend dat houden van een werkwoord is. input-outputRaak! Als de input die je geeft in de start van een relatie na een aantal jaar slinkt, slinkt ook het resultaat dat je er uit haalt. Een liefdesrelatie is als elk ander onderwerp in je leven. Om het werkend te houden moet je blijven investeren en met regelmaat onderhoud plegen.

Wil je graag dat je relatie weer even spannend en gepassioneerd voelt als bij de start? Doe dan die dingen die je deed bij de start. Zorg dat je partner weer weet en voelt dat hij of zij voor jou de mooiste en belangrijkste persoon op aarde is. De onderstaande tips helpen je wellicht:

Plan met regelmaat tijd samen
Houd jij nog tijd over voor een avond samen met je partner of ben je druk met werk, huishouden, kinderen taxiën naar ballet, zwemles en voetbal? Ben je druk met alles en iedereen die “aan je trekt” of heeft je partner nog voorrang? Blokkeer in je planning regelmatig een moment samen om te eten, wat te gaan drinken, een filpmje te pakken, of thuis tijd voor elkaar te maken waarin je niet gestoord wordt door kinderen, familie, vrienden telefoon of email. Ja, ik weet het, als dat spontaan gebeurt in plaats van gepland dan is dat veel leuker. Dat klopt helemaal. Maar laten we even checken: wanneer heb je dan voor het laatst spontaan een romantische avond met z’n tweeën buiten de deur door gebracht?

Maak het weer speciaal
Zo speciaal als je je bij elkaar voelt in het begin van een relatie, zo vertrouwd en gewoon voelt dat na verloop van tijd. Verras je partner weer met bloemen, een kadootje, sms, what’s app, kaartje, weekendje uit of wat dan ook. Houd de deur weer voor elkaar open, help je partner weer in zijn of haar jas. Maak het een weer een feest om samen te zijn. Volgt er een sarcastische of argwanende reactie? Dat is de bevestiging dat de laatste keer te lang geleden was :-).

Spreek je verwachtingen uit
De grootste valkuil na een relatie van een aantal jaren is te denken dat je van elkaar weet wat de ander verwacht of wil. De aanname dat je elkaar niet meer hoeft te vertellen wat je van plan bent, verwacht of hoopt. De aanname dat je partner helderziend is. Draai het eens om: weet jij op dit moment waar jouw partner in gedachten mee bezig is? Vertel het elkaar weer. Of het nu gaat over de planning van komend weekend, je wensen voor de volgende vakantie, of je dromen voor de toekomst: deel ze. Zo voorkom je teleurstellingen bij de ander, en bij jezelf! En op deze manier voorkom je ook dat je relatie uit balans raakt omdat één van beiden zich ten koest van zichzelf opoffert en wegcijfert voor de ander.

Wees weer de prins(es) op het witte paard
Ook de communicatie in je relatie is het slachtoffer van de gewoonte. Wanneer we ons na jaren samen leven zo vertrouwd voelen in onze eigen omgeving verdwijnen de beleefdheid en de sociale omgangsvormen die we in het dagelijks leven met collega’s, vrienden en buren wel hanteren. In je eigen huis moet je immers jezelf kunnen zijn toch? Laten we even buiten beschouwing laten dat je weer openlijk in je neus peutert, die wind die je dwarszit niet meer inhoudt en die slobberige huisbroek heel lekker zit. Laten we alleen maar kijken naar hoe je met elkaar communiceert. Hoe ga jij om met de belangrijkste persoon in jouw leven? De persoon met wie jij het allerliefste je leven deelt, tot de dood jullie scheidt. Hoe praat je met die persoon? Verdient die jouw beste omgangsvormen, je liefdevolle benadering, je compassie en warmte? Of communiceer je daarmee op dezelfde manier als de persoon voor je in de rij bij de kassa bij Albert Heijn? Of zelfs directer nog?
Wil je graag een bonus op dit onderwerp? Kijk eens hoe je met elkaar communiceert over teleurstellingen. Lees mijn blog Verwijt of verlangen eens over hoe je elkaar in die omstandigheden benadert.

Geef aandacht aan het goede
Wanneer de efficiency van de gezinshuishouding het hoogtepunt van je relatie is, dan is het logisch dat je er naar streeft om dat dan ook zo goed mogelijk te laten lopen. Elk verbeterpunt moet dan benoemd worden zodat dat geen aanleiding is voor scheve gezichten…
Kortom, je wijst elkaar voortdurend op de kansen om te verbeteren 🙂 Werkt dat in jouw relatie? Bij mij niet, en geloof me, ik heb het uitgebreid getest…
Wat beter werkt is om naar elkaar te benoemen waar het wel goed loopt. Hoe je dat doet? Heel simpel, deel eens een compliment uit. Over wat er goed ging in de “logistieke samenwerking”, over hoe lekker het eten was, hoe geweldig je partner er weer uit ziet enz. Meer weten over de kracht van complimenten en hoe je die uitdeelt? Lees het in mijn blog over dit onderwerp.

Ik wens je succes en geduld om deze tips toe te passen. Heb je zelf nog ander suggesties of tips? Deel ze hieronder! Ook al ben ik inmiddels ervaringsdeskundige in goede en in slechte tijden, ik leer graag iets nieuws :-).

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

One comment

  1. Ik hou d’r van!!!! Super om te lezen☺️☺️ Na 4jr nog steeds verliefd!!!

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top