Home / Algemeen / Goud!
Goud!

Goud!

Sport inspireert. Als ergens een Nederlandse sporter individueel of in teamverband een prijs binnensleept dan voelen we ons (even) allemaal een winnaar. Sportprestaties inspireren jong en oud om ook succesvol te zijn, binnen of buiten de sport. Wij gingen daarom te rade bij Europees en Olympisch hockeykampioene Margot van Geffen. Met de nationale selectie won zij al verschillende prijzen. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over welke eigenschappen bepalend zijn voor succes en wat daarvan ook bruikbaar is om succesvol te zijn buiten de sport.

Ik wil dat oranje rokje aan

Waar begint succes?
Voor mij persoonlijk begon succes bij het hebben van een droom. Omdat mijn zus op hockey zat ging ik elke zaterdag met mijn ouders mee om te kijken. Ik vond hockey toen al zo leuk dat ik gelijk mijn eigen pakje kocht terwijl ik nog veel te klein was om te beginnen. Maar ik ging wel met scheenbeschermers en een bitje in kijken. Ik liep daar gewoon de hele tijd en beetje met een bal en stick rond. Toen ik 5 was mocht ik een keer mee doen omdat mijn ouders de trainer kendenvan de allerkleinsten. Je moest eigenlijk zes zijn. Toen ik echt begon met spelen had ik al heel snel de smaak te pakken en zei ik tegen mijn moeder “Ik wil dat oranje rokje aan”. Mijn moeder zag wel dat ik best wel een beetje kon hockeyen, maar dacht toen nog “droom lekker verder.” Mijn ouders hebben mij nooit gepusht, maar wel altijd gesteund. Ook als ik na een training of wedstrijd weer eens in tranen thuis kwam lieten ze de keuze aan mij om wel of niet door te gaan. De droom om in de nationale selectie te spelen heeft mij altijd gemotiveerd om door te zetten. De kick die het gaf nadat ik mijn eerste interland had gespeeld was enorm gaaf, dat maakte het allemaal waard. Toen ik dat eenmaal had bereikt ben ik verder gaan kijken en heb mijn doelen en droom verzet om te zien hoe ver ik nog meer zou kunnen gaan. Voor mij begint succes dus altijd met een droom of doel. Dat is hetgene wat mij drijft om door te zetten en keuzes te maken tussen leuke dingen nu, of de kick van het realiseren van mijn droom op een later tijdstip.

Vind je jezelf succesvol?
Soms vergeet ik het, of vind ik het arrogant om van mijzelf te zeggen dat ik succesvol ben. Maar dan wijzen mensen er op wat ik bereikt heb. Ik denk dat de eerste keer dat ik echt van mijzelf durfde te zeggen dat ik succesvol was pas na de selectie voor het Nederlands team kwam. Toen dacht ik voor het eerst “je hebt je droom bereikt!” Succes is voor mij niet alleen goud halen. Het is vooral doelen stellen en jezelf verbeteren. Als je jezelf weet te verbeteren in een wedstrijd, of gedurende een toernooi dan kan dat voor mij ook succes zijn, zelfs als het geen goud oplevert. Ik heb enorme bewondering voor de schaatsers die tijdens de afgelopen Olympische spelen naast een medaille grepen, maar wel al hun persoonlijke records verbraken, of alles gaven. En toch denk ik dat ik mezelf pas echt succesvol ga vinden als ik gestopt ben met hockey en terugkijk op mijn carrière. Ik kan erg kritisch zijn op mezelf en hoe ik presteer in een wedstrijd, het kan dan een flinke uitdaging zijn om mijn focus op het resultaat te houden.

“Continu kijken naar wat ik NU kan doen om mijn doel te bereiken”

Hoe houd jij je focus op je doel als het tegenzit?
De mensen om mij heen zijn erg belangrijk voor me. Op het veld houden we elkaar scherp als we bij elkaar zien dat iemand het moeilijk heeft. Zo word ik bij de les gehouden door het team, en moedig ik op mijn beurt anderen aan als ik merk dat die het moeilijk hebben of als ik zelf niet genoeg naar mijn zin bijdraag aan een wedstrijd. Ook buiten het veld werkt dat zo. Ik heb heel veel fijne familie en vrienden om me heen die mij aanmoedigen, en op het juiste moment een kleine peptalk geven. Ook de ruimte krijgen om mijn focus op trainen en topsport te houden helpt. Doorzakken in de kroeg en een wijntje drinken zit er weinig in en daar krijg ik begrip voor. Bovendien kan ik gebruik maken van een mental coach die mij leert om mijn focus op het hier en nu te houden, en niet af te dwalen naar alles wat er niet werkt. Continu kijken naar wat ik nu kan doen om mijn doel te bereiken is voor mij een grote uitdaging, waar ik gelukkig steeds beter in wordt. Zo heb ik enorm veel bewondering voor Roger Federer die zelfs bij de grootste achterstand in een wedstrijd heel onverstoord blijft doen wat hij moet doen en zich niet laat leiden door zijn emoties. Daar heb ik enorm veel respect voor. Als het tegenzit kan ik mezelf enorm de grond in praten. Dankzij de coaching heb ik geleerd om op zo’n moment terug te gaan naar de basis. Doen wat je goed kunt, dat stap voor stap uitbreiden en zo je zelfvertrouwen weer opbouwen tot je weer bent waar je wilt zijn.

“Je kunt beter iets doen en falen dan spijt hebben van wat je niet hebt gedaan”

Wat is het belangrijkste advies dat je aan anderen zou willen geven?
Zorg dat je een droom hebt en ga er voor. Ook als je twijfelt moet je er altijd voor gaan. Je kunt beter iets doen en falen dan spijt hebben van wat je niet hebt gedaan. Als je faalt leer je er alleen maar van denk ik. Je komt er altijd sterker uit dan wanneer je het niet doet. Ik weet dat dat makkelijk gezegd is. Zeker in het begin zat ik er heel vaak net tegen aan. Ik mocht er bij, ik viel weer af. Ik heb wat afgehuild als ik weer een keer was afgevallen maar ik heb toch altijd doorgezet omdat ik wist wat ik wilde, wist wat mijn droom was. Omdat ik er in geloofde denk ik. Ik wist dat ik het kon en de mensen om mij heen ook. Ik hield mezelf voor “misschien dat ik nu nog niet goed genoeg ben maar als ik blijf trainen dan word ik wel goed genoeg.” Dus er in geloven dat je het kan dat is belangrijk. Daarom moet je ook doen wat jij zelf leuk vindt. Laat je niets aanpraten door een ander, kies zelf iets waar je achter staat en ga er voor. Geloof me, het is het allemaal waard. Pas geleden kwam ik mijn Olympische medaille weer tegen en het gaf nog steeds een kick!

Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt?
party-timeNa de Olympische spelen in London heb ik natuurlijk feest gevierd. De weg er naar toe was lang, er zat zo veel voorbereiding in en dan die gouden medaille, dat was een enorme ontlading. Ik heb toen echt een hele tijd gefeest, ben veel uit geweest en alles gedaan wat ik me heel lang ontzegd had. En ook al wist ik dat dat niet was wat ik echt wilde, toch kon ik mezelf niet terug op de rails zetten. Ook toen was mijn omgeving enorm belangrijk voor me. Die hebben me uiteindelijk geholpen om uit te vinden wat ik echt wilde. Dat heeft wel even geduurd voordat ik dat zelf inzag. Maar uiteindelijk heb ik weer opnieuw een doel gesteld. Ik droom nu weer van de volgende Olympische spelen en ga er helemaal voor om weer een plek in de selectie te verdienen. Dat moment in London na het winnen van die medaille, dat gevoel, daar zet ik alles voor opzij om dat weer opnieuw te beleven.

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top