Home / Algemeen / Van “geleefd worden” naar “lekker druk”
Van “geleefd worden” naar “lekker druk”

Van “geleefd worden” naar “lekker druk”

Waarom heeft de één het lekker druk en voelt de ander zich gestresst?

Dat kan onder andere te maken hebben met een erg actieve innerlijke pusher. De innerlijke pusher is een kant van jezelf die het belangrijk vindt dat je dingen onderneemt. Vanuit die pusher denk je bijvoorbeeld: “ik moet wel elke dag de krant lezen, anders mis ik informatie”. Of: “ik wil die cursus excellent communiceren doen, omdat ik dan mijn medewerkers meer kan inspireren”. Misschien herken je die kant in jezelf. Niet per se iets mis mee. Maar als je deze gedachtes altijd serieus neemt, heb je heel veel te doen en een hele lange to-do-list. De pusher houdt namelijk nooit op om jou erop te wijzen wat je allemaal nog moet doen en dat dat best lukt als je maar wil.

Voor de één geeft zo’n pusher structuur en actie, terwijl het voor een ander gek-makend is. Om op jouw manier te kunnen omgaan met de innerlijke pusher, hier een aantal tips.

Luister ook naar andere kanten in jezelf. Als je namelijk te veel naar één kant luistert, draaf je door. En je BENT niet alleen maar degene die zichzelf steeds maar pusht om door te gaan. Je hebt misschien in jezelf ook een hele kritische kant, een logische denkkant, een sterke of een gevoelige kant. Als je last hebt van veel onrust, kun je van binnen op zoek gaan naar de tegenpool ervan, die hele rustige kant van jezelf (die er vast ook is). Wanneer was je voor het laatst heel relaxt en ontspannen?

Alle kanten hebben het beste met je voor. Je hoeft een pusher dus niet ‘weg’ te werken. De innerlijke pusher zorgt ervoor dat je dingen bereikt en dat jij je ideeën uitwerkt. En dat is erg prettig. Als je hier helemaal niet meer naar zou luisteren, zou je veel minder bereiken of geen stappen meer durven te nemen.
Wat je wel kunt doen is die relaxte kant in de gaten houden, die kant die zorgt dat je helemaal niets hoeft. Kun je daar af en toe mee in contact komen en blijven? Daarnaast is het belangrijk om te herkennen wanneer de pusher aan het woord is en kijken of je gehoor wilt geven aan zijn boodschap.

Luister daarom vanuit welke behoefte of gevoel deze kant ‘praat’. Als je denkt: “ik moet vanavond maar wat langer blijven anders krijg ik het niet af” dan is de vraag: wat kan er gebeuren als het niet af is? Wat is het ergste dat je kan overkomen? Misschien is het echt een harde deadline, maar misschien ben je ook bang dat anderen een minder capabele indruk van je krijgen als je de stukken een dag later inlevert. Wat is je echte onderliggende behoefte? Misschien is dat wel: ik wil het stuk afkrijgen want daarna heb ik rust. Dus eigenlijk heb je behoefte aan rust. Wil je die niet gewoon meteen pakken of MOET daarvoor eerst het stuk af zijn?

Doe wat met de onderliggende behoefte in plaats van met de innerlijke bevelen en het “moeten”.
Dit geeft je de kans om zelf te bepalen hoe je werkt en handelt en hoeveel je doet op een dag. Prima om een capabele indruk te willen maken, maar of je dat alleen krijgt door je te houden aan je zelf bedachte deadlines, is de vraag.

Door te luisteren naar je behoeftes daaronder, handel je meer naar wat werkelijk belangrijk voor je is. Je maakt nu veel meer zelf de keuze, in plaats van je gek te laten maken door alles wat moet. Zo hoef je je niet met maar één kant van jezelf, in dit geval de pusher, te identificeren (bijv: “je moet nu eenmaal mee met de stroom”, “ik heb te veel te doen om een dagje vrij te nemen”) en kun je beter voor jezelf zorgen. Op deze manier kan je leven lekker druk zijn, zonder het gevoel te hebben er door geleefd te worden.

Veel plezier in de lekkere drukte!

 

About Anita Roelands

Anita Roelands
Anita Roelands is arbeid- en organisatiepsycholoog en zij helpt je om 'n burn-out te voorkomen en de accu gevuld te houden zodat je elke dag fit en fluitend naar je werk gaat. Anita begeleidt met haar bedrijf Roelands Coaching managers en professionals die veeleisende banen hebben en die zich overbelast voelen en vinden dat het zo niet langer kan. Zij is schrijfster van het succesvolle werkboek Nooit meer burn-out! – in drie stappen leren genieten van werk en leven. Op haar site vind je meer gratis tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top