Home / Persoonlijke groei / Wat doet kritiek met jou?
Wat doet kritiek met jou?

Wat doet kritiek met jou?

Wordt jij soms ook helemaal gek van het oordeel van mensen om je heen? Of het nu feedback heet, (opbouwende) kritiek, commentaar, mening of advies, iedereen krijgt het gevraagd én ongevraagd. Van mensen die je goed kent, een beetje kent of zelfs helemaal niet.

Wat moet je er mee?

Uiteindelijk moet je er helemaal niets mee. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je er iets mee doet en de consequenties van die keuze zijn voor jezelf. De vraag is meer:

Wat wil je er mee?

Het hangt er van af hoe jij in het leven staat. Punt. Vindt jij het belangrijk om jezelf te ontwikkelen en te verbeteren? Dan kan kritiek een handig middel zijn om te leren. De boodschapper van de kritiek heeft ten slotte een ander blikveld dan jij hebt en zou dus andere dingen kunnen zien die voor jou nuttig kunnen zijn.
Vind jij dat je perfect en foutloos moet zijn? Dan kan kritiek je snel uit je evenwicht brengen. Want wat als er een kern van waarheid in de kritiek zit? Dan betekent dat dus dat je niet perfect en foutloos bent en voldoe je dus niet aan jouw perfecte plaatje. Oeps!
Weet jij al lang dat je perfect en foutloos bent? Dan is kritiek niet aan jou besteed. Je doet er toch niets mee. Zou het kunnen zijn dat je iets mist? Het zou zo maar kunnen. Maar bespaar je de tijd, lees vooral niet verder. Je zou per ongeluk toch iets kunnen leren.

Als je graag leert…

Dan valt er soms uit kritiek best wel iets te halen. Misschien heeft die andere persoon iets zinnigs te vertellen waarmee je betere resultaten kunt behalen. Een kans om een betere sporter te w orden, een leukere partner, een gezelligere vader of moeder, een effectievere ondernemer of socialere collega. Je weet het pas wanneer je luistert en onderzoekt.

Maar dan…

Soms is de boodschapper niet de ‘juiste’ persoon. Bijvoorbeeld omdat jij een behoorlijke dosis kritiek hebt op die ander. Misschien wel op de manier waarop de kritiek aangeboden wordt. En dan is natuurlijk de vraag: ben je wel in staat om de kritiek objectief te beoordelen? Kun je kritiek op de feiten beoordelen, of is er sowieso emotie in het spel omdat jij je aangevallen voelt? De grote valkuil…

Help, wat nu?

Je kunt jezelf helemaal gek maken. De grootste manipulator in jouw leven ben jezelf. Geloof me, je kunt alles recht praten in jouw leven. Als je wilt kun je de hele wereld de schuld geven van jouw problemen. En je bent vast ook in staat om alles op jezelf te betrekken zodat je je als een grote mislukking voelt. Het is maar net wat je jezelf vertelt. Maar hoe kun je kritiek nu objectief beoordelen als het over jezelf gaat?

3 vragen

Als het gaat om dingen die jij hebt gedaan (of juist niet) kunnen deze stappen je helpen om objectief te beoordelen of kritiek van waarde is of niet:

1. Wat was je doel of intentie?

Wat had je voor ogen, wat wilde je bereiken? Bijvoorbeeld: Wilde je een grappige opmerking maken of was het je bedoeling om je beste vriendin en publique te kakken te zetten?
Wilde je die order binnenhalen of wilde je gewoon een gezellige dag met je collega’s vandaag?
Wilde je je puberdochter leren omgaan met geld, of wilde je haar gewoon zo’n uitbrander geven dat ze nooit meer zelfstandig geld uit durft te geven?

2. Wat is het resultaat?

Wat heb je daadwerkelijk bereikt, wat is het resultaat? Heeft je beste vriendin van harte meegelachen om jouw grap? Heb je die mega order binnen gesleept die de toekomst van jouw bedrijf veilig stelt? Heb je je puberdochter een waardevolle les meegegeven?

3. Wat was jouw actie?

Wat heb je gedaan of misschien wel nagelaten om bij je doel te komen? Welke keuzes heb je gemaakt die jouw doel dienen? Heb je je plan gevolgd en 3 keer per week gesport volgens het schema van je trainer, of heb je gesmokkeld? Heb je alle prospects op je bellijst gebeld of heb je bij de helft al van tevoren besloten dat ze geen interesse hadden of niet thuis waren?

Wanneer je in staat bent om deze vragen objectief en eerlijk te beantwoorden aan de hand van de feiten dan ben je goed bezig! Je hebt namelijk net gezien :

– dat je heel succesvol bent geweest,
Of – dat je trots kunt zijn op je inzet ondanks het resultaat
Of – waar je kansen liggen om te corrigeren en opnieuw in actie te komen om je doel wel te halen
Of – dat het handig is om een hulplijn in te schakelen omdat je strategie niet gewerkt heeft en je geen idee hebt hoe je het anders kunt doen

En als jij zelf tot die conclusie bent gekomen, wat betekent de kritiek dan nog?

– Die is onbruikbaar want je was heel succesvol in wat je deed. Je mag het met een gerust hart naast je neer leggen want een beter resultaat wilde je niet bereiken.
Of – die is terecht en handig want je bent je nu bewust dat je betere resultaten kunt behalen en misschien heeft de boodschapper ook nog een paar tips hoe je kunt corrigeren.

Een voorbeeld ter afsluiting? Ik wil graag professionele blogs (doel) schrijven vrij van type- en spelfouten. Daar slaag ik niet altijd in (resultaat). Na het schrijven, 5 keer doorlezen en aanpassen zie ik niet meer wat er staat. In mijn enthousiasme om weer een blog te delen met de wereld zet ik die gelijk online (actie). Inmiddels heb ik geleerd om ze op te slaan en een dag later nog eens door te lezen voordat ik op ‘publiceer’ klik. En soms krijg ik dan nog kritiek en haalt iemand er nog een foutje voor me uit: gratis en voor niets! Top, dan is het bewezen dat ik een mens ben 🙂

En misschien nog wel het beste advies, als je echt eerlijk kunt zijn tegen jezelf:

Ik ben benieuwd naar jouw voorbeelden! Durf je ze hieronder te delen of ben je bang voor kritiek?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top