Home / Algemeen / Wat een mooie dag!
Wat een mooie dag!

Wat een mooie dag!

Wanneer ik de deur van het toilet sluit en haastig mijn broek losmaak om vervolgens neer te ploffen op de pot slaak ik, met gesloten ogen, een zucht van verlichting. Wanneer ik mijn ogen weer open is daar ineens die man. Ik schiet in de lach en ben dankbaar dat deze knappe kop mij niet in levenden lijve met mijn broek op mijn enkels ziet zitten. Toch vleit de immens grote foto op de toiletdeur mij. Net zoals al het personeel, dat mij die hele dag zo zorgzaam bejegent. Ik voel me welkom, gehoord en verwend in het AFAS Theater in Leusden tijdens het evenement ‘Een mooie dag’.

De knappe kop op het toilet biedt me een grote bos rode rozen aan, geknield nog wel! ‘Dit is knap bedacht’, denk ik direct. Wanneer Herman Zondag van AFAS aan het einde van de dag gepassioneerd spreekt over het bedrijf vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Als werknemer op vakantie naar het Caribisch gebied, geen cv en motivatiebrief maar auditie doen, goede doelen steunen en een ziekteverzuim dat ik nergens ooit nog zo laag heb gezien. Het verhaal van Herman is de kers op de taart tijdens ‘Een mooie dag’ georganiseerd door SuccesGeneration.

Hutspot
IMG_5115Wat een mooie spreker is die man! Alleen weet hij dat zelf nog niet helemaal, wellicht te wijten aan het feit dat dit zijn eerste echte publieke optreden is. Humor en ontroering, alles is aanwezig in het verhaal van Steven Geldof wanneer hij vertelt over zijn ‘Inspirerende Hutspot’. Steven heeft één doel: de wereld mooier maken en dat doet hij door het maken van video’s waarin hij mensen blij verrast. Zo zette hij onder meer treinconducteurs in het zonnetje door met een groep enthousiaste mensen hen te overladen met cadeautjes op Nederlandse perrons. Hij verspreidt liefde, dankbaarheid en respect en daarbij ook heel veel plezier. In deze maand post hij zelfs iedere dag een filmpje waar heel Nederland blij van wordt. Steven stelt mij gerust en motiveert mij tegelijkertijd. Het is niet gek om vreugde, licht en liefde te brengen in je eigen en andermans bestaan. Er is absoluut niets mis met plezier hebben. En nee, ik doe niet normaal omdat ik dan al gek genoeg doe. Ik maak het zo gek en zo leuk als ik zelf wil!

Gevangenis
IMG_5150Joseph Oubelkas heeft de lachers op zijn hand al is het verhaal wat hem is overkomen allerminst lachwekkend. De Brabander voelt zich zichtbaar thuis op het podium. Hij is gevat, gezellig en straalt warmte uit. En schril contrast met de film waarin hij jaren geleden terecht kwam. Hij vertelt over de tijd die hij onterecht in de gevangenis zit in Marokko. Bij de pakken neerzitten doet hij echter niet, hij weet menig doel te bereiken waaronder vloeiend Marokkaans leren spreken en Engelse les geven aan medegevangenen. Er is hem zoveel onrecht aangedaan en onder erbarmelijke omstandigheden houdt hij zijn rug recht en weet hij zijn trots te behouden. Met de nimmer aflatende steun van zijn moeder die hem honderden brieven schrijft. Joseph schuwt het noodlot niet maar kijkt het recht in de ogen. Hij geeft me kracht. Hebben we allemaal niet een situatie meegemaakt waarin we machteloos staan door het toedoen van anderen? Iets waar we buiten onze schuld slachtoffer van zijn geworden en waar we ook geen controle over hebben? De vraag is: hoe ga jij daarmee om?

Dwarslaesie
IMG_5140Het volgende verhaal begint bij een kerngezonde en succesvolle jongeman die op vakantie naar Portugal gaat en thuiskomt met een dwarslaesie. Dit is wat Jaap Bressers overkomt. Het einde van de wereld zou menigeen denken. Voor Jaap niet. Het is een begin van een nieuw leven. Jaap maakt dat je je eigen handelen onderzoekt en in twijfel durft te trekken. Hij weet met de nodige dosis humor, de kleine waardevolle momenten in het leven op waarde te schatten. Hij brengt ons de zogenaamde ‘Carlosmomentjes’ bij, vernoemd naar de Portugese verpleger Carlos. De verpleger geeft net dat stukje meer wanneer Jaap, gekoppeld aan allerlei apparaten en vervuld van angst, in een vreemd buitenlands ziekenhuis ligt.
Dankzij Jaap ben ik mij nog bewuster van mijn omgeving en mijn rol daarin. Maar vooral het verschil dat ik daarin kan maken. Soms zijn de kleine, ogenschijnlijk ‘normale’ handelingen, van cruciaal belang voor die ander. En wat kost dat beetje extra oprechte aandacht nou eigenlijk? Aan het eind van de dag zijn dat de dingen die mij juist zoveel opleveren.

Missie
Dankbaar na alles wat ik tot zover heb mogen ervaren maak ik de balans op van mijn ‘succes’. Bijna twee jaar geleden nam ik ontslag om fulltime te kunnen schrijven, en kijk eens waar ik nu ben. Ik schrijf voor het Noordhollands Dagblad, magazines, websites, blogs en daarnaast heb ik regelmatig nog andere schrijfopdrachten. En nog steeds is dit voor mijn gevoel slechts het begin, er is nog zoveel moois te ontdekken en te leren.
Zo’n hele mooie dag is dan een super boost die mij weer opnieuw stimuleert om vooral het beste uit mezelf te blijven halen en mijn doelen weer even scherp onder de loep te nemen.
Mijn missie blijft schrijven over mensen, activiteiten en gebeurtenissen die mij inspireren en intrigeren. Hiermee hoop ik anderen te bereiken en te inspireren, en de wereld daarbij steeds een beetje mooier te maken. En eerlijk is eerlijk, hierbij hoort een nieuw doel. Eentje die ver buiten mijn comfortzone ligt maar die ik wil gaan halen: het delen van mijn verhaal over succes. Wanneer? Wat dacht je van ‘Een mooie dag’ in 2017?

 

About Monique Trijsburg

Monique Trijsburg
Schrijven is al jaren haar passie. Monique schrijft als freelancer onder meer voor het Noordhollands Dagblad, magazines, websites en blogs. Ze schrijft over mensen, activiteiten en gebeurtenissen die haar inspireren en intrigeren. Monique hoopt met haar woorden weer anderen te inspireren en daarmee de wereld telkens een beetje mooier te maken.

One comment

  1. Roy van den Anker
    Roy van den Anker

    Heerlijk om te lezen, kan niet wachten om je volgend jaar als spreker mee te mogen maken op het podium van Een mooie dag!

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top