Home / Ondernemen / Wat maakt een mooie dag?
Wat maakt een mooie dag?

Wat maakt een mooie dag?

Het begon meer dan een jaar geleden als een droom en is inmiddels achter de rug. In net iets meer dan 400 dagen ging het van wild idee tot een afgerond project boordevol indrukken, (nieuwe) ervaringen met als hoogtepunt Een mooie dag. En dat was het: Een mooi evenement met inspirerende sprekers en bijzondere mensen op een mooie locatie.

Maar wat maakt nou dat het een mooie dag was? Was daar nu 400 dagen voorbereiding voor nodig of kan ik dat elke dag opnieuw creëren? Wat is nu onder de streep de boodschap van Een mooie dag? Mag ik je daarvoor meenemen en dat laten zien aan de hand van wat Een mooie dag (mij) gebracht heeft?

i_love_it_when_a_plan_comes_togetherUitdaging
Tot voor deze dag was mijn bruiloft het enige evenement van enige omvang dat ik ooit in mijn leven had georganiseerd. Evenementen genoeg bijgewoond en een mening over van alles maar nooit zelf gedaan. En dan is de uitdaging om iets nieuws te doen en te bewijzen dat ik dat (ook) kan een trigger die mij wel vaker in de problemen brengt. Zo liep ik al 6 keer een marathon om te bewijzen ‘dat ik het kan’. Vraag me niet om het te doorgronden maar je krijgt mij mee makkelijk in beweging door me uit te dagen. Soms met spijt onderweg, maar altijd met een kick na afloop als het gelukt is. En natuurlijk ook hier. Met als gemiddelde waardering een 8 heb ik het er best aardig vanaf gebracht. Maar of ik het alleen voor de uitdaging nog eens zou doen?

Resultaat
Achteraf gezien was 31 mei geen ideaal moment voor een evenement. Het bleek het hoogtepunt van het jaar als het ging om evenementen. De (persoonlijke) uitnodigingen voor andere inspirerende, leerzame, saaie of bijzondere bijeenkomsten stroomden ook in mijn mailbox achter elkaar binnen. Er viel veel te kiezen. Om dan te zien dat er toch een leuke groep mensen in beweging komt om te horen hoe je van elke dag een mooie dag maakt is dan best bijzonder. Kennelijk is er een behoefte. Zover ik weet is er (bijna ) niemand gedwongen geweest om aanwezig te zijn dus dit alles was niet voor niets. Er was zelfs een deelnemer die het opvallend vond dat er uitsluitend oprecht geïnteresseerde deelnemers waren.
Bij resultaat zou je ook denken aan financieel resultaat. Maar ondanks onder meer de support van AFAS die het theater beschikbaar stelde was het toch een investering in plaats van een moneymaker. Kennelijk is financieel resultaat geen noodzaak om wel Een mooie dag te beleven.

Toepassen
Sinds een eerste kennismaking tijdens mijn studententijd met programma’s over persoonlijke ontwikkeling heb ik er inmiddels diverse mogen volgen. Groot, klein, beroemd en onbekend, met enige regelmaat maak ik er gebruik van. Om dan te merken dat heel veel dingen in de voorbereiding relatief eenvoudig afgaan is leuk! Het maakt opeens duidelijk dat ik heel veel gereedschappen uit al die trainingen, congressen, workshops en seminars al eigen gemaakt heb en zelfs onbewust toepas. En om dat dan ook nog eens van verschillende kanten als feedback terug te krijgen van mensen die het verschil zien dat geeft voldoening. Waar dat dan om gaat? Om dingen als bijvoorbeeld doorzetten tot de eindstreep, op tijd om hulp vragen en niet solo blijven varen, focus richten op alles wat wel aanwezig is en werkt, elke keer weer fris en creatief met weer een nieuwe insteek doorpakken, grenzen overschrijden, durven, en met heel veel kleine stappen uiteindelijk een enorme stap maken. Dat maakt het de moeite waard om te doen en lol te hebben onderweg, zelfs ongeacht het resultaat.

Intuïtie
Wat best apart is om te herkennen is dat mijn intuïtie gewerkt heeft. Het oorspronkelijke idee om Een mooie dag te organiseren werkte. Zonder grondig marktonderzoek sprak het mensen aan. De dingen die ik onderweg niet heb gedaan (bijvoorbeeld in mogelijke samenwerkingen) werkten ‘in the end’ goed uit. De paar concessies die ik wel deed om de dag mogelijk te maken voelden inderdaad als een concessie op het moment zelf. Het waren veelal die punten die in de enquête ook als feedback oor verbetering terug kwamen. Wat een heerlijk gevoel dat ik kennelijk zo goed op mijn intuïtie kan vertrouwen dat ik er nog beter naar kan handelen. En dat zonder me af te sluiten en ook te leren van alle input van de buitenwereld. Een aparte ervaring.

Raken en geraakt worden
Maar onder de streep is er eigenlijk maar 1 ding wat HET een mooie dag maakte. Dat is het om te ervaren dat mensen geraakt en geïnspireerd werden. Ik zag en voelde dat gedurende de dag, en krijg het (zelfs vandaag nog) letterlijk terug uit alle appjes, berichtjes, mailtjes en telefoontjes achteraf. Hoe bijzonder is het om te ervaren dat ik dat kan veroorzaken door te delen van wat ik weet en heb. Hoe bijzonder is het om te zien wat er gebeurt als een deelnemer een paar dagen later laat zien wat de reactie is van de persoon die van hem een kaartje heeft ontvangen dat door hem vanaf het evenement is verzonden. Hoe bijzonder dat ik dit in alle bescheidenheid kan delen omdat ik het ook maar gekregen heb, en niet alleen heb gedaan.

successDus om elke dag een mooie dag te creëren heb ik niet per sé een evenement nodig. Dat is iets wat ik elke dag kan. Met wat afstand van de ‘ratrace’ en een beetje lef en moed om mezelf bloot te geven kan ik van elke dag een mooie dag maken door te doen wat mijn hart me ingeeft.

Wordt vervolgd
Het kan niet anders dan dat er met alle feedback, wijze lessen en inspiratie een vervolg komt. Wilde ideeën zijn er al weer. Als je aan wilt haken laat het weten. Ben je zelf op ideeën gebracht en kan ik je helpen of toejuichen? Je weet me te vinden! Wil je delen wat Een mooie dag jou gebracht heeft? Deel het hieronder als comment.

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top