Home / Algemeen / Weet je wel wat je aanricht?
Weet je wel wat je aanricht?

Weet je wel wat je aanricht?

Nu ik er zo over nadenk realiseer ik me dat ik Jeroen eigenlijk niet eens zo goed ken. Hij is geen familie, we hebben nooit bij elkaar in de klas gezeten, zijn nooit collega’s geweest en ontmoet hebben we elkaar maar een paar keer. We hebben geen direct belang bij elkaar en toch betekenen we veel voor elkaar.

Hoe ik Jeroen wel ken? We delen de interesse voor alles wat te maken heeft met op een waardevolle manier je leven inrichten. En op dat thema hebben we allebei los van elkaar maar bij dezelfde trainers opleiding gevolgd. Jeroen heeft een aantal jaren geleden de ballen gehad om zich zelf ook op te laten leiden tot trainer, en daarmee heeft hij mij geïnspireerd. Ik heb veel respect voor de weg die hij daarvoor heeft afgelegd, zelfs zonder dat ik zijn persoonlijke omstandigheden echt goed ken.

In de afgelopen tijd heb ik hem verschillende keren aangemoedigd via Facebook toen hij begon met hardlopen. Toen hij zijn eerste loop van een paar minuten deelde, en alle stappen daarna tot zijn eerste deelname aan een hardloopevenement. Ik heb hem een keer een kaartje gestuurd toen hij verhuisde om hem veel geluk te wensen in zijn nieuwe huis, en nog een paar van die kleine dingen. Ik deed dat zonder achterliggend doel, eigenlijk onbewust, gewoon omdat ik het leuk vind om te doen. Omdat ik hem een leuke vent vind en het zelf ook leuk vind om zulke berichten te krijgen. That’s it, punt.

Ik had eigenlijk geen enkele illusie of besef bij het effect van deze simpele gebaren en vond het ook niet zo heel spannend. Tot 1 maart dit jaar toen we vanuit SuccessGeneration aandacht besteedden aan nationale complimentendag. Met onze actie deelden we complimenten uit om mensen te inspireren hetzelfde te doen. En op die dag kreeg ik zelf het volgende compliment van Jeroen:

compliment Jeroen

Het compliment verbaasde mij en ik deed het bijna af als beleefd gebaar. Maar zo is Jeroen niet: een beleefde vent begrijp me goed, maar wel oprecht. Dit meende hij echt. Ik was er stil van. Als zulke (voor mij) kleine dingen kennelijk zoveel betekenen voor anderen, wat voor invloed heb ik dan op de wereld om mij heen? Meer dan dat ik dacht…

Met zijn compliment heeft Jeroen mij aan het denken gezet. Als ik onbewust en onbedoeld met deze kleine dingen een verschil kan maken voor iemand anders, hoe kan ik mensen dan wel niet inspireren als ik dit bewust ga doen en meer laat zien dan alleen maar deze kleine gebaren? Wat gebeurt er dan wel niet als ik dat ga doen voor collega’s, medewerkers, mijn kinderen, of mijn vrouw? En wat is het effect van alle kleine negatieve dingen die ik doe? Een sneer, een zucht, een lekker partijtje mopperen…?

Dat is dan ook de reden van dit blog. Niet om mooie sier te maken met het gekregen compliment, ook al ben ik er best trots op :-). Maar om te laten zien hoe ver de reikwijdte is van alle dingen die je doet. Wat zou er in de wereld gebeuren als maar 100 mensen vaker een kaartje zouden sturen, een complimentje zouden geven, of een like uitdelen aan iemand die zijn grenzen aan het verleggen is. ik daag je uit: put it to the test 🙂 Laat je weten wat er gebeurt?

 

About Roy van den Anker

Roy van den Anker
Getrouwd, vader, managing partner bij Success Generation, komt regelmatig zijn grenzen tegen en deelt de gereedschappen om die te verleggen. Motto: have fun & make waves!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top