Home / Algemeen / ZZP-er? Je bent gek!
ZZP-er? Je bent gek!

ZZP-er? Je bent gek!

Laatst kwam uit dat de meeste zzp-ers geen zzp-er genoemd willen worden. Niet gek, gezien alle bagger die over de naam zzp wordt uitgestort door, vooral niet zelf zzp-er zijnde, partijen. ZZP staat zo langzamerhand gelijk aan voedselbank afstropende, pensioen-loze, niks bijdragende wanhoopsondernemers. Mensen die gedwongen tot ‘ondernemen’ een schamel kostje bij elkaar sprokkelen en daarbij ook nog eens de ‘echte banen’ verdrukken. ZZP-er, je bent wel gek als je jezelf zo noemt.

Zelfs voor mij begint de naam zzp enigszins ongemakkelijk aan te voelen. Als ik vertel dat ik zzp-er ben wordt dat vaak begroet met z’on ja, ja, arme drommel blik. Zo werkt de opgeplakte stikker ‘zzp’ verstikkend. Iets wat jammer is want ik herken mij totaal niet in de beeldvorming die is ontstaan in de maatschappij rondom zzp-ers.

Ik zal eerlijk toegeven, sommige zzp-ers lijken het spel dat ondernemen heet niet echt te snappen. Ze vinden het al eng om een tientje uit te geven en klooien maar wat aan.De zzp-er staat hierbij voor een bepaald soort ondernemer. Iemand die het niet snapt, alleen maar komt halen en het daarmee voor de rest bederft. Maar dat onder deze beschrijving ook genoeg werknemers en directeuren vallen lijkt veel minder relevant te zijn. Nee, de zzp-er heeft het gedaan, hij bederft het feestje voor de rest! Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden?

ZZP, vloek of zegening? Bepaal je dat niet gewoon zelf?

Voor mij staat ZZP schap in de eerste plaats voor ondernemerschap, jezelf uitdagen, groei, leren, falen, vrijheid en successen behalen. Bovendien zijn de meeste zzp-ers gelukkiger dan mensen in loondienst. Daarom is het jammer dat we het in Nederland weer voor elkaar krijgen om iets positiefs als op eigen benen staan en zelf verantwoordelijk zijn voor je succes met de grond gelijk maken.

Die nare bijsmaak bij het woord zzp, die moeten we wegspoelen. Om mij heen ken ik tientallen voorbeelden van succesvolle zelfstandigen. Ondernemers die dankzij een goed business model, slim en hard werken zichzelf succesvol verkopen. De meeste hebben ook mindere jaren gekend en hebben met vallen en opstaan zich gered. Maar dat is nou juist de kracht van het zelfstandig ondernemerschap. Doorzetten en jezelf en je bedrijf constant verbeteren zorgen ervoor dat uiteindelijk het succes komt waarvoor gewerkt is.

Want het gaat er uiteindelijk als ondernemer om wat je doet en niet welke stikker je opgeplakt krijgt, zzp-er of niet.

 

About Jasper Runneboom

Jasper Runneboom
Inventieve webmarketeer met een analytische insteek en een breed blikveld. Drijvende kracht achter ZZP-agenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top